Timpul.md

Actualitate 22 Ianuarie 2020 | 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău în comun cu Direcția specializată a Inspectoratului pentru Protecţia Mediului și cu specialişti din domeniu de la Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor a constatat comercializarea ilegală în Piaţa Centrală din mun. Chişinău, amplasată pe strada Mitropolitul Varlam, Nr.63 de către un vânzător a 2 exemplare de peşti de specia Babuşca pontică (Rutilus frisii) inclusă în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Această acţiune contravine prevederilor art.16 alin.(2) al Legii regnului animal nr.439 din 27.04.1995.
În cadrul inspectării a participat și Cercetătorul știinţific din domeniu, coordonator din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Pe faptul dat urmează a fi încheiat procesul-verbal cu privire la contravenţie în temeiul art.140 alin.(1), Cod contravențional al R Moldova, care prevede amendă în mărime de la 1500 până la 3000 lei. Cuantumul prejudiciului cauzat resurselor biologice acvatice, conform prevederilor Anexei N.3 la Legea regnului animal nr.439 din 27.04.1995, constituie 22 500 lei.
În numele Inspectoratului pentru Protecția Mediului fac apel pe această cale către pescari ca în cazul când sunt captate exemplare de pești din speciile protejate de Cartea Roșie – să le elibereze în stare vie în apă!

Inspectorii de mediu și specialiștii de la ANSA vom lua la control mai strict această problemă. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus