Actualitate

PREVEZIUNI: Ce aduce 2020, primul an din al treilea deceniu al secolului XXI

Provocările anului 2020
Investitorii se uită cu interes, dar și cu grijă spre anul 2020, după cum se arată într-o analiză Reuters. Ultimul deceniu a fost unul de creștere continuă, dar asta pentru că economia mondială se recupera dupa criza mondială. De la an la an, acțiunile au crescut semnificativ, iar giganții din tehnologia au dominat totul. E clar că tot ei vor trasa și viitorul. Și vor începe din 2020.

Mulți economiști cred că noul an va duce la o reașezare. Poate fi o recesiune, dar nu e exclusă nici o criză mondială în adevăratul sens al cuvântului. E deja cel mai lung ciclu de creștere economică și nu prea te mai poți duce-n sus de aici. Marea provocare o reprezintă schimbările climatice.

Un raport ONU venea, recent, cu un avertisment extrem de dur și arăta că oamenii s-ar putea lupta pentru supraviețuire. Lumea se îndreaptă spre un „apartheid climatic”, după cum atrăgeau atenția experții.

Cu alte cuvinte, impactul încălzirii globale va submina probabil nu doar dreptul elementar la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi statul de drept.

Cu alte cuvinte, va exista foamete în multe locuri ale lumii, dar vor dispărea și democrațiile. Drepturile omului vor deveni un termen de domeniul trecutului.

Pariul pe energia verde
În tot acest context, e lesne de înțeles de ce se caută surse de energie regenerabile și cât mai puțin dăunătoare mediului înconjurător. Industria auto a găsit soluția în electrice, alte business-uri, de asemenea, încearcă să încetinească încălzirea planetei.

Sunt miliarde de dolari investite în alternative la sursele poluante, dar nu e atât de ușor. Pentru că nu e vorba numai despre a face planeta mai curată. Contează și cu cine o faci. Îmbătrânirea populațiilor reprezintă o altă problemă.

Speranța de viață a crescut, într-adevăr, în ultimele decenii, dar asta nu înseamnă că lumea care trăiește mai mult trăiește și mai bine.

O populație îmbătrânită pune presiune pe bugetele de asigurări de sănătate.

Pe de altă parte, tehnologia a evoluat puternic și va continua să facă acest lucru și-n 2020. Următorul deceniu ar putea reprezenta începutu unei ere inteligente: telefoane inteligente există deja, dar vor urma orașe inteligente, mașini inteligente și alte dispozitive care stau la baza IoT – Internet of Things.

Oricum ar fi, următorii zece ani se anunță extrem de interesanți. Schimbările vor fi majore și vor veni din 2020, iar adaptarea va fi cuvântul cheie.

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *