Politică

Primele modificari concrete la Legea Cetateniei

Proiectul lui Tudor Pantaru a fost votat in comisie si urmeaza sa fie discutat in Parlamentul Romaniei

La 20 octombrie, in sedinta Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, au fost adoptate un sir de modificari la Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, propuse de catre deputatul Tudor Pantaru. Proiectul urmeaza sa fie votat in Parlamentul Romaniei. Modificari propuse de Pantaru vizeaza urmatoarele aspecte:

1. Numarul membrilor Comisiei de la Directia Cetatenie. Acest numar a fost marit de la 8 la 15, in vederea eficientizarii activitatii de procesare a cererilor de redobandire/acordare a cetateniei.

2. Dreptul de a depune cererea de redobandire sau acordare a cetateniei romane la Directia Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti. Persoanele care au domiciliul sau resedinta in Romania vor putea depune cererea de redobandire ori acordare a cetateniei romane la Directia Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei, dupa obtinerea dreptului de sedere, potrivit legii. Forma actuala a legii prevede faptul ca aceste persoane pot depune cererea doar dupa implinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere.

3. Publicarea ordinului Ministrului Justitiei de acordare sau redobandire a cetateniei romane in partea I a „Monitorului Oficial” al Romaniei. Acest ordin nu va mai fi publicat in partea I a „Monitorului Oficial” al Romaniei, ci doar comunicat persoanei careia i se acorda sau care isi redobandeste cetatenia.

4. Emiterea ordinului Ministrului Justitiei de acordare sau redobandire a cetateniei romane. Ordinul Ministrului Justitiei de acordare sau redobandire a cetateniei romane va fi emis de indata, spre deosebire de forma actuala a legii, potrivit careia, acesta se emite in termen de 30 de zile de la data constatarii indeplinirii conditiilor de acordare sau redobandire a cetateniei romane. Ulterior emiterii, ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se va comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, spre deosebire de actuala forma a legii, care nu delimiteaza un termen de publicare a ordinului in „Monitorul Oficial”, lasand la discretia autoritatilor stabilirea acestui termen.

5. Capacitatea oficiilor consulare. A fost eliminata prevederea legala care limita capacitatea oficiilor consulare de programare a persoanelor care solicita redobandirea cetateniei romane la 30.000 de dosare pe an, pentru fiecare oficiu consular.

6. Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane. Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ. Hotararea Curtii de Apel este definitiva si poate fi supusa recursului la sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Forma actuala a legii limiteaza dreptul solicitantului de a ataca ordinul de respingere a cererii de redobandire doar la Curtea de Apel Bucuresti.

7. Reorganizarea Directiei Cetatenie. Incepand cu 1 ianuarie 2010, va fi initiat procesul de reorganizare a Directiei Cetatenie, prin transformarea acesteia in Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, avand in subordine puncte de lucru pe teritoriul Romaniei, respectiv in judetele de la granita de est a Romaniei precum si in marile centre universitare. Obligatia implementarii acestei masuri revine Guvernului Romaniei, care va decide asupra acestui aspect in perioada imediat urmatoare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *