Timpul Local

Revitalizarea Chisinaului istoric

Vila A. Mimi, actualmente Spitalul municipal nr. 1 pentru copii, situata la intersectia strazilor Bucuresti si S. Lazo, a fost renovata in cadrul proiectului „Hist.Urban. Revitalizarea integrata a oraselor istorice in scopul dezvoltarii policentrice durabile”, finantat de catre Comisia Europeana si implementat de Asociatia Plai Resurse.

Vila A. Mimi dateaza din secolul al XIX-lea si este un monument arhitectural de insemnatate nationala, unul din simbolurile Chisinaului istoric. „Cladirea a fost selectata pentru revitalizare, deoarece raspunde conditiilor inaintate de expertii proiectului: sa fie amplasata in centrul istoric al orasului, sa reprezinte un monument de valoare nationala sau municipala, iar forma de proprietate sa fie publica”, a mentionat Vlad Melnic, managerul proiectului, in cadrul unei conferinte de presa de la sfarsitul saptamanii trecute. Speranta Olaru, reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, a afirmat ca „acest proiect este important si prin faptul ca s-a realizat un studiu privind situatia oraselor istorice din R. Moldova”.
 

„Renovarea a fost una de suprafata, fara a se interveni pentru reconstructia coloanelor de rezistenta tehnica, a temeliei si acoperisului”, a precizat Vlad Melnic. In context, directorul Spitalului, Sergiu Simco, a multumit finantatorilor si si-a exprimat speranta ca „se vor gasi si resurse pentru a renova si interiorul”.
Proiectul a fost implementat in colaborare cu Primaria mun. Chisinau si Ministerul Culturii si Turismului al R. Moldova. Lucrarile au costat 83 mii euro, iar bugetul total al proiectului se estimeaza la 271 mii euro, dintre care Comisia Europeana a acordat 243.908 euro.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *