Social

Satul Cotul Morii va fi strămutat

În Cotul Morii oamenii nu vor mai putea locui. Localitatea a fost distrusă de viituri în întregime. „Vom construi un nou sat”, a declarat Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, în timpul unei şedinţe de lucru cu reprezentanţii celor mai experimentate firme de construcţii din ţară.

Marcel Răducan a lansat un apel către cele mai mari întreprinderi din domeniul construcţiilor să participe la construcţia caselor pentru sinistraţi. Potrivit lui Răducan, Ministerul Construcţiei şi-a pus ca sarcină să construiască circa 700 de locuinţe. Fiecare imobil va avea o suprafaţă de aproximativ 80 metri pătraţi.

Potrivit Serviciului de presă al MCDR, la următoarea şedinţă reprezentanţilor firmelor de construcţie le vor fi prezentate proiectele, dar şi înlesnirile de care vor beneficia din partea guvernului.

5 mln. 823 mii lei pentru ajutorarea sinistraţilor

În conturile Ministerului Finanţelor deschise pentru ajutorarea sinistraţilor au fost acumulate 5 mln. 823 mii lei, 448 mii de lei, fiind încasaţi pe parcursul zilei de ieri.
Vineri, 750 de mii de lei au fost repartizaţi consiliului unităţii administrativ-teritoriale Hânceşti, sinistraţii primind câte 500 de lei pentru necesităţi vitale.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că „e nevoie de un efort comun al întregii societăţi ca să poată fi colectate cât mai multe fonduri ca ulterior acestea să fie folosite pentru diminuarea efectelor inundaţiilor”. Oamenii au fost foarte receptivi, fiecare dăruind în funcţie de posibilităţi. Cea mai mare donaţie e de 100 de mii de lei, iar cea mai mică – de 60 de lei. Colectarea fondurilor continuă.

Evacuarea populaţiei din zonele de risc

În ultima zi s-a atestat o descreştere a nivelului apei cu 0,88 şi 0,22 m pe râul Prut, segmentele Lipcani şi Şirăuţi, Briceni.
În lacul de acumulare Costeşti-Stânca nivelul apei în amonte e de 95,91 m, fiind înregistrată o scădere cu 0,03 m, iar debitul de deversare constituie 750 m3/s.
Pe segmentele de măsurare a raioanelor Glodeni, Făleşti, Ungheni, Hânceşti, Leova se înregistrează o menţinere a nivelului apei, iar în raioanele Cantemir, Cahul nivelul apei a crescut cu 0,02 m – 0,06 m.
Astăzi continuă lucrările de fortificare a digurilor de protecţie în zonele de risc şi evacuarea populaţiei şi a bunurilor materiale a acestora din satele Obileni şi Sărăteni.

Militarii au fortificat digul în Ghioltosu şi Nemţeni

La solicitarea autorităţilor locale şi a comisiilor pentru situaţii excepţionale din raioanele Cahul şi Cantemir, un contingent de militari ai Armatei Naţionale a fost detaşat la 13 iulie în localităţile afectate de inundaţii.

Circa 40 de militari din Brigada „Dacia” din Cahul ajută localnicii la umplerea sacilor cu argilă şi continuă lucrările la fortificarea digului în satul Ghioltosu, r-l Cantemir. De asemenea, ostaşii Armatei Naţionale continuă lucrările la construcţia unui dig adiţional prin apă, cu lungimea de 200 metri, pentru pomparea apei de partea opusă a digului, pentru a preveni inundarea altor case în satul Nemţeni.

Militarii au instalat un pod greu mecanizat TMM-3M, peste podul care asigură accesul în satul Cotul Morii, care a fost deteriorat de puhoiul de ape. Podul facilitează trecerea oamenilor şi a transportului, pentru a urgenta evacuarea bunurilor materiale.

Alţi 12 militari s-au deplasat la vama Oancea, raionul Cahul, unde au întărit digul de protecţie cu 1.200 de saci cu nisip pe o lungime de 100 metri, iar în satul Ţiganca, r-l Cantemir, militarii au fortificat digul cu 1.600 de saci cu argilă pe o lungime de 200 metri.

În prezent, sunt înregistraţi 2300 de sinistraţi. De ajutor din partea statului au beneficiat 2013 cetăţeni. 250 de copii din zonele afectate de viitură au fost repartizaţi în diferite instituţii de stat, inclusiv în tabere de odihnă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *