Politică

Sondaje optimiste in mijlocul unor realitati dure

In pofida psihozei declansate de unii exponenti ai guvernarii comuniste, dar mai ales de mass-media aservite Puterii si Familiei de la putere, cetatenii RM percep alegerile parlamentare anticipate ca pe ceva firesc, normal si chiar util.

Dupa sutele de proiectii de film, epuizarea mesajelor de groaza transmise electoratului de catre apologetii comunisti, dupa primele aparitii ale liderilor formatiunilor de opozitie la ecranele azurii perceptia electoratului revine la cota ratiunii si a responsabilitatii asumate. Chiar daca fractiunea comunista din Parlament a scazut cota de participare la vot, conform sondajului de opinie efectuat de Asociatia Sociologilor si Demografilor (ASD), mai mult de jumatate din electorat e gata sa iasa la vot pe 29 iulie. Pentru mai mult de jumatate din cetatenii RM aceste alegeri sunt foarte importante, iar pentru o parte – chiar decisive.

Moldovenii vor imposibilul: si in UE, si in CSI
Conform sondajului, cum era de asteptat, a scazut considerabil increderea populatiei in institutiile statului. Saracia, lipsa locurilor de munca si cresterea preturilor – teme care de multi ani raman in topul ingrijorarilor populatiei – au fost suplinite cu slabiciunea institutiilor statului, demonstrata din plin la 7 aprilie, si cu ferocitatea represaliilor si torturilor, venite ca o reactie compensatorie in zilele ce au urmat. Cetatenii au inteles ca in spatele bravadei militienesti a lui Voronin sta o administratie fricoasa, plina de ura fata de propriii cetateni si dornica de razbunare. O asemenea guvernare nu poate sa nu displaca populatiei si scaderea ratingului Puterii este pe deplin explicabila… Totodata, nu exista modificari in optiunile legate de UE si NATO. Prezenta masiva in campul mediatic a posturilor rusesti si promovarea de catre „Moldova 1”, NIT si N4 a intereselor nationale ale Rusiei au o reflectare directa in atitudinea ostila a jumatate din cei intervievati fata de Alianta Nord-Atlantica. Faptul ca 70% dintre respondenti ar vota aderarea RM la UE si tot atatia prefera CSI este rezultatul politicii externe dezechilibrate a lui Voronin. Dupa ce mai multi experti europeni au vorbit explicit despre incompatibilitatea acestor optiuni, promovarea insistenta a integrarii concomitente in doua entitati geopolitice distincte si rivale pare, mai degraba, rodul unei minti bolnave. Insa aceste aberatii isi gasesc, din pacate, expresie si in perceptia unei parti a populatiei.

Este salutabil faptul ca ASD a efectuat masurari in problema evenimentelor din 7 aprilie. Deocamdata, s-a adeverit ceea ce era de asteptat: marii castigatori ai provocarilor au fost cei care le-au si provocat, si anume, comunistii. Acest lucru il afirma 32% dintre respondenti, ceea ce, simplu vorbind, demonstreaza veridicitatea proverbului despre interesul care poarta fesul. Este relevant si faptul ca mai mult de jumatate din respondenti considera ca n-au fost informati corect despre originea si caracterul evenimentelor din 7 aprilie si despre represiunile ce au urmat.

Lupu este perceput alaturi de Voronin
Compartimentul „personalitati politice” nu ne aduce mari surprize. Scade in continuare popularitatea lui Voronin care, prin comportamentul sau de bufon chefliu, numai incredere nu insufla. Chirtoaca, Filat si Lupu ii sufla comunistului nr. 1 in ceafa. Daca mai luam in considerare faptul ca in acelasi top se afla si Greceanai, observam ca in compania primarului general, a ex-spicherului si a premierului, doar Filat nu a detinut functii administrative de prim-rang si in acest sens ascensiunea lui merita toata atentia. Cei trei demnitari au beneficiat de atentia publicului inclusiv gratie functiilor administrative pe care le detin, pe cand Filat si-a castigat pozitia exclusiv in urma activitatii politice. Chiar daca a parasit PCRM, Lupu isi pastreaza acelasi rating, ceea ce denota ca, in viziunea cetatenilor, el este perceput in mare masura ca partener al lui Voronin. Adica, in doua luni, Lupu nu-si poate crea o noua identitate si popularitatea lui relativa se datoreaza mai degraba fostei pozitii de care a detinut-o in PCRM, decat detasarii lui de comunisti.

Opozitia isi mentine pozitia
Rezultatele sondajului la capitolul „intentia de vot” n-au starnit, de aceasta data, proteste din partea outsiderilor. Optiunile sunt divizate clar: pe de o parte PCRM, pe de alta – partidele din opozitia parlamentara care si-au demonstrat calitatile in conditii deloc simple. Chiar daca sondajele indica un rezultat promitator pentru PD, sansele acestuia de a-si face loc printre partidele consacrate sunt mici. Lupu nu poate intelege ca din transfugi din diferite partide – de la comunisti, de la liberali si de la pepecedisti – nu poti constitui o entitate trainica si ca, oricat l-ai ascunde pe Diacov in spatele celor trei trandafiri, electoratul nu-si va schimba atat de usor atitudinea fata de centrismul oportunist si fara de principii… Datele sondajului cheama la mobilizare AMN, a carei pozitie ar putea fi periclitata de ascensiunea PD pe segmentul anticomunist. Dar mesajul lui Lupu vizavi de incetarea razboiului politic – adica a luptei politice impotriva comunistilor -, in conditiile polarizarii electoratului, nu pare sa aiba priza pe care au contat autorii lui. Mai curand, AMN va repeta scorul din 5 aprilie cu un plus sau un minus de cel mult 2%. Liberalii isi mentin pozitia a doua, chiar daca au inceput anemic aceasta campanie. Evident ca scorul PL depinde 99% de ratingul lui Chirtoaca, iar acesta e deocamdata suficient pentru a mentine pe linia de plutire corabia liberala. Totusi, dependenta excesiva a unui partid politic de o singura persoana face PL foarte vulnerabil si fragil.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, la fel ca si PL, a inceput ezitant campania, insa a demarat apoi in tromba gratie echipei performante si a structurilor puternice. Astazi echipa liberal-democrata se aseamana cu o masina care, desi nu lucreaza la turatii maxime, atinge constant performante datorita capacitatilor tehnice majore. Se creeaza impresia ca un efort mai deosebit ar putea propulsa aceasta echipa mult inainte si o analiza mai atenta a sondajului confirma acest lucru. Se poate intampla ca zilele ramase pana la vot sa produca o distantare a PLDM in topul partidelor de opozitie si aceasta ar putea contribui decisiv la prabusirea comunistilor.

Sondajul efectuat de ASD este doar o masurare a tendintelor din societate cu trei saptamani inaintea votarii. Exista totusi doua lucruri care insufla optimism. Primul: se contureaza o infrangere usturatoare a lui Voronin. Al doilea: Asociatia Sociologilor si Demografilor nu este o institutie sociologica de duzina, iar prognozele ei, de regula, s-au adeverit. Sa speram ca asa va fi si de aceasta data.

Iurie Chiorescu, magistru in politologie,
pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *