Integrare Europeană

Suport pentru a spori exporturile pe piata UE

Cu sprijinul Comisiei Europene, cateva laboratoare de testare din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare au fost dotate cu echipament performant. Astfel, UE ajuta R. Moldova sa imbunatateasca substantial calitatea produselor, pentru a le putea exporta pe piata comunitara.

Din martie 2008, R. Moldova beneficiaza de preferinte comerciale autonome oferite de Uniunea Europeana, astfel ca un sir de produse moldovenesti, in limita cotelor stabilite, au acces liber pe piata comunitara, nefiind supuse taxelor vamale. In conditiile unui regim de comert facilitar cu UE, potentialul de export ar trebui exploatat la maximum. Problema este insa ca productia din R. Moldova nu corespunde tuturor cerintelor UE si mai avem mult de lucrat la capitolul calitate. Este nevoie, intre altele, sa armonizam standardele nationale cu cele europene in domeniile sanitar, fitosanitar si veterinar. Tot UE este cea care ne vine in ajutor. Astfel, Comisia Europeana a lansat anul trecut trei proiecte de facilitare a comertului, alocand in acest scop circa patru milioane de euro.

Printre acestea este si proiectul „Ameliorarea capacitatilor in domeniul comertului ale Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare din R. Moldova”, care si-a propus imbunatatirea sistemului de management al calitatii in domeniul sanitar-veterinar (sanatatea animalelor si securitatea alimentara), precum si in cel fitosanitar (protectia plantelor). Or, numai un sistem de calitate competitiv poate asigura produselor moldovenesti acces pe piata UE, dar si sporirea exporturilor in CSI. O componenta esentiala a proiectului este modernizarea laboratoarelor de testare ale MAIA, pentru a putea fi acreditate conform standardelor UE.

Comisia Europeana a oferit, in acest scop, aproape doua milioane de euro pentru utilarea cu echipament performant a trei laboratoare: Centrul pentru standardizare si stabilire a calitatii forajului si a produselor din porumb, Laboratorul Centrului de stat pentru certificarea materialului semincer si Centrul republican pentru diagnostica veterinara. La un an de la lansare, reusitele sunt evidente, spun cei implicati in realizarea proiectului. Expertul Maximilian Dragan a mentionat, intre altele, faptul ca institutiile mentionate au beneficiat nu doar de asistenta tehnica importanta, dar si de programe de instruire a specialistilor. „Totusi, procedura de acreditare internationala este un proces anevoios, iar pasii in vederea obtinerii increderii partenerilor europeni trebuie continuati”, a precizat Speranta Olaru, manager de proiecte in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *