Actualitate

Theresa May nu se lasă!

 

Conducătoarea consevatoare i-a anunţat luni pe deputaţi că încearcă să discute din nou cu Uniunea Europeană (UE) despre ”plasa de siguranţă” (”backstop” în engleză) menită să evite reimpunearea unei frontiere fizice între cele două Irlande.
”Ziua cârtiţei (o trimitere la filmul ”Groundhog Day”): deputaţii şi mediile de afaceri uniţi pentru a condamna planul B al Brexitului lui May care este tot planul A”, a ironizat The Independent pe site.

Însă tonul general în presa britanică marţi viza mai ales ipoteza unui al doilea referendum, care are vântul în pupă.

The Guardian insistă asupra refuzului premierului al unui al doilea vot, întrucât ar ameninţa ”coeziunea socială” în regat, în timp ce The Daily Mail, The Sun sau The Telegraph subliniază susţinerea lui Jeremy Corbyn faţă de proiectul deputaţilor laburişti care îndeamnă la organizarea consultării.

”Voi continua să discut cu colegii mei săptămâna aceasta, inclusiv cu (partidul nord-irlandez) DUP” despre această problemă a ”plasei de siguranţă”, a declarat şefa Guvernului în Camera Comunelor. ”Şi voi prezenta concluziile acestor discuţii UE”, a adăugat ea.

Acest dispozitiv, criticat atât în cadrul majorităţii, cât şi al opoziţiei, prevede o Uniune Vamală între regat şi UE, iar în cazul Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementări europene în domeniul sanitar şi al taxelor. El va intra în vigoare doar dacă nu se va găsi altă soluţie până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

În pofida aşteptărilor, May s-a mulţumit, în ceea ce priveşte restul, să anunţe o schimbare de metodă – un Guvern ”mai deschis şi mai inclusiv în modul de asociere a Parlamentului” – şi păstrarea ”unor protecţii cele mai puternice posibil” cu privire la drepturile muncitorilor şi la mediu în urma unei ieşiri din Uniune.

Mai ales ea şi-a repetat refuzul de a organiza un al doilea referendum sau de a amâna data Brexitului, stabilită în continuare la 29 martie. Ea a meţinut, din contră, pe masă scenariul unui ”no deal”, pe care opoziţia îi cere să-l abandoneze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *