Timpul.md

Culinar.md 28 Mai 2020 | 15:45

Tocana pentru mahmureală printre cele mai vechi rețete din lume

Vechii egipteni foloseau ceapa, usturoiul, ienupărul și chimenul în urmă cu 4.000- 5.000 de ani,. Pentru ei utilizarea acestora avea scop terapeutic sau pentru înfrumusețare. Tocana pentru mahmureală este un preparat printre cele mai vechi rețete din lume. Este de proveniență asiatică. Datează din anul 900 după Hristos, este de origine din Orientul Mijlociu. Fascinația față de Orient a izbucnit în perioada Iluminismului. Europenii ajung să se inspire foarte mult din obiceiurile și tradițiile religioase orientale. Literatura modernă este foarte influențată de cea japoneză, aduce forme specifice din Asia Mare. Pictura este la rândul său foarte influențată, adăugând multe din temele și motivele specific japoneze și nu numai.

Bucătăria occidentală este influențată de cea din Asia Mică, preluăm multe din tehnicile, mirodeniile șși condimentele orientalilor. Evul Mediu a avut impactul întâlnirii cu mirodeniile și condimentele orientale prin intermediul Imperiului Otoman. Primeam bogățiile culinare din India, China si Indonezia. Atestări ale folosirii acestora sunt foarte vechi. Vechii egipteni foloseau ceapa, usturoiul, ienupărul și chimenul în urmă cu 4.000- 5.000 de ani,. Pentru ei utilizarea acestora avea scop terapeutic sau pentru înfrumusețare.Ingrediente: 1,400 kg carne, 230 g ceapă tocată, 110 grame de verdeață proaspătă tocată. o mână de năut, câteva frunze de spanac, o bucată de ghimbir, iaurt grecesc, suc de struguri neîndulcit, o jumătate de cană de ulei de măsline, 6 g chimion, 6 g scorțișoară, 1 g cuișoare, 1 g de ulei de susan sau nuci.

Preparare tocană de mahmureală
Pentru început punem într-o oală carnea cu jumătate din cantitatea de ceapă. Alături și de verdeață, năutul, ghimbirul și uleiul. Adaugă apă cât să acoperi ingredientele și las-o pe foc până ce carnea este aproape fiartă, scrie libertatea.ro. Adaugă spanacul, iar când carnea este bine gătită, punem și iaurtul. După 5 minute, adăugăm și sucul de struguri, apoi chimionul, scorțișoară, restul de ceapă. După vreo 10 minute, adăugăm cuișoarele și uleiul de susan sau nuci, în funcție de preferințe. Oprim focul, dar lasă oala pe aragaz. Remanența calorică va continua să gătească tocana pentru mahmureală. 

substantial.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus