Timpul.md

Social 24 Iunie 2016 | 11:42

Top 5 orașe mici, cele mai bogate din Moldova

Orașele Vadul lui Vodă, Vatra, Șoldănești, Briceni și Ștefan Vodă întrec marile orașe din țară, raportând veniturile bugetelor locale la numărul de locuitori.  motivul pentru care ele sau clasificat ca cele mai bogate cinci oraşe din Republica Moldova reprezintă „domiciliul” unor afaceri recunoscute şi prospere, scrie localbudgets.viitorul.org.

Ordinea a fost stabilită cu ajutorul datelor raportând veniturile de la bugetul locale la numărul de locuitori.

Vadul lui Vodă depășește municipiul Chișinău după veniturile pe cap de locuitor

Ramura principală a economiei localităţii Vadul lui Vodă este deservirea obiectivelor balneo-curative şi recreaţionale ale zonei de odihnă, îngrijirea şi amenajarea terenurilor incluse în zona de agrement, cât şi fondul silvic de stat.

Vadul lui Vodă fiind orașul cu  cea mai mare staţiune balneară, de odihnă și agrement din Republica Moldova, beneficiază de o reţea de comunicaţii şi infrastructură care realizează conexiunea localităţii cu capitala Moldove. În acest orășel al odihnei de 14,5 km², activează peste 350 de agenți economici, potrivit bizzer.md. Veniturile pe cap de locuitor au reprezentat, în anul 2015, 4 418 lei, veniturile totale ale orașului fiind de 24 milioane lei. Comparativ, municipiul Chișinău alocă 4 166 lei per locuitor din venitul total de 2 miliarde 661 milioane lei.


Vatra se clasifică pe locul 2 cu trei mii de lei pe cap de locuitor  alocate de primăria orășelului Vatra în anul 2015. În localitate se află întreprinderi de prelucrare – dobândire a zăcămintelor naturale, întreprinderi de prelucrare de prelucrare, asamblare și depozitate a băuturilor alcoolice și altele. În orășel activează aproape 459 de agenții economici, iar venitul total în 2015 a fost de 11 milioane 530 mii lei.


Șoldănești este un oraș în nordul Republicii Moldova. În oraș activează 63 de SRL-uri, șapte societăți pe acțiuni, și 261 gospodării țărănești. Principalii agenți economici din localitate sunt fabrica de fermentare a tutunului „Parșe-Tutun” care are o capacitate de 10,5 mii tone anual și întreprinderea forestieră de prelucrare a lemnului, care produce parchet, uși, ferestre și alte articole din lemn. În anul 2015, veniturile totale ale orașului au însumat 16 milioane lei, veniturile pe cap de locuitor fiind de 2 614 lei.

Și un alt oraș prosper de la nordul țării este Briceni. Venitul total al orașului în anul precedent au fost de 20 milioane lei, în timp ce veniturile orașului Briceni per locuitor în anul 2015 – 2434 lei.

Ultimul oraș din top este  Ștefan Vodă (1 996 lei/per locuitor),iar lista ar mai putea continua cu  Lipcani (1 916 lei pe cap de locuitor), Telenești (1 636 lei), Cricova (mun. Chișinău – 1 627 lei), Frunză (raionul Ocnița – 1 603 lei) și Biruința din raionul Sângerei – venituri de 1 576 lei per cap de locuitor. 

TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus