Timpul.md

Timpul Liber 20 Iunie 2021 | 07:01

Top 9 CÂINI deștepți: Cele mai inteligente rase de câini

 Ca să putem alege cele mai inteligente rase de câini, trebuia stabilit întâi un criteriu de măsurare a inteligenței canine. Potrivit dogster.com, aceasta este determinată cu ajutorul a trei mari factori, așa cum scrie psihologul Stanley Coren, în cartea sa, „The Intelligence of Dogs”:

Inteligența instinctuală – ce se referă la capacitatea unei rase de a îndeplini fără probleme activitatea pentru care a fost crescută (exemplu: vânătoare),

Inteligența adaptativă – ce exprimă abilitatea de a rezolva independent sarcini și de învăța din greșeli,

Ascultarea – abilitatea de a învăța de la oameni.

Ținând cont de aceste trei criterii, a fost făcut un top 9 câini deștepți și ascultători:

9. Câinele de cireadă australian – rasă înrudită cu câinii Collie
George Elliot a creat această rasă, din combinarea câinilor Collie și Dingo, în anul 1840. Câinii de cireadă sunt energici, rezistă și în condiții dificile, fiind camarzii perfecție pentru fermierii australieni. Ascultă ordinele fără ezitare și pot improviza cu ușurință.8. Rottweiller
Folosită inițial să păzească stânile, rasa rottweiller a devenit preferata forțelor de ordine, la începutul secolului al XX-lea. Rottweiller-ul este un câine rezistent și iubitor, partener ideal pentru copii, dar are nevoie de multă mișcare zilnică.

7. Rasa Papillon
În top 9 cele mai inteligente rase de câini regăsim și Papillon, mai puțin cunoscută, însă un paznic de nădejde al casei. Rasa a fost creată pentru nobili, fiind, de cele mai multe ori, vedetele concursurilor canine.

6. Labrador retriever
Sunt jucăuși, blânzi și își adoră stăpânii, ceea ce i-a făcut pe câinii din rasa Labrador Retriever să fie dintre cei mai îndrăgiți din întreaga lume. Au un nivel ridicat de energie, iar simțul acut al curiozității îi va face, uneori, să încalce regulile impuse de stăpân.5. Ciobănescul de Shetland, una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume
Blana roșcată și pieptul alb sunt dovada faptului că rasa este un descendent al rasei Collie. Ciobănescul de Shetland este extrem de loial și nu se va adapta ușor dacă i se schimbă stăpânul. Este ușor de dresat, ceea ce îl ajută să se comporte exemplar într-o familie numeroasă.

4. Golden Retriever
Originară din Scoția, rasa Golden Retriever are multe puncte comune cu verișorul din Canada, Labrador Retriever, dar cu o doză mai mare de răbdare. Este inclusă în top 9 pentru că nu este doar un câine foarte loial, ci poate să își rezolve singur sarcinile primite, fiind în stare să își protejeze stăpânii și cu prețul vieții.

3. Ciobănesc german
Ciobănescul german deschide podiumul, exemplarele din această rasă fiind vigilente și puternice. În timpul războiului, erau folosiți pentru a transmite mesaje, iar astăzi continuă să fie câinii preferați ai polițiștilor.2. Rasa Pudel, pe locul al doilea în top 9 cele mai inteligente rase de câini
Ar putea fi suprinzător pentru mulți, însă pudelii sunt una dintre cele mai apreciate rase de câini din lume. Au fost folosiți inițial la vânătoare, apoi, datorită inteligenșei lor, au devenit preferați ai concursurilor canine. Adoră să se joace în apă, sunt loiali și caută des compania stăpânilor.

1. Border Collie
Apreciat pentru inteligența sa, Border Collie este strămoșul multor rase de câini. Este considerat cel mai bun câine de stână și poate fi foarte ușor dresat, fiind o rasă prietenoasă. Acești câini sunt folosiți în operațiuni speciale, pentru a depista droguri sau bombe, dar sunt și un camarad recomandat pentru persoanele cu dizabilități. 

stiridinlume.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus