Timpul.md

Actualitate 28 August 2017 | 21:51

Zidurile Cetății Albe au plâns și s-au bucurat după 73 de ani în limba română

Aproximativ 5000 de persoane au participat duminică, 27 august, la marcarea Zilei Limbii Române în Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, proiect organizat de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa, dar și cu autoritățile locale ucrainiene, transmite corespondentul Romanian Global News din zonă.

Evenimentul a început la ora 16:00 pe scena din interiorulzidurilor Cetății Albe, cetate a lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare și Sfânt, cu cântece româneşti din repertoriul ansamblurilor comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei.

Concertul a fost deschis de către ansamblul ,,Mărţişor", Satul Nou, Raionul Sărata, continuând cu românii din ansamblul vocal ,,Țărăncuța" din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii", din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea", comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, care au interpretat piese ca „Eminescu" și „Pentru Ea", din repertoriul regretaților soți Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Dansuri tradiționale românești, piese instrumentale și vocale din regiunile istorice române au fost aduse pe scenă de către membrii ansamblului folcloric „Dor Basarabean" din Erdek-Burnu, raionul Ismail, capul de afiș fiind formația „Zdob și Zdub".

La evenimentul care a coincis și cu marcarea zilei independenței Ucrainei, au participat autorități din București și Regiunea Odesa, care au salutat organizarea evenimentului și au transmis mesaje de susținere penru comunitățile de români din Sudul Basarabiei, dar și pentru relațiile dintre cele două state.

Este de remarcat faptul că autoritățile ucrainiene raionale și regionale au colaborat cu instituțiile românești (ICR și Consulatul general) aratând astfel o deschidere care trebuie salutată față de comunitatea românească din Sudul Basarabiei și față de nevoile sale identitare.

Deputatul Constantin Codreanu, Președintele Comisiei Parlamentare Pentru Românii din Afara Granițelor Țării, prezent în mod special la Cetatea Albă, a salutat organizarea unui astfel de eveniment declarând „Parlamentul României este alături de românii din afara granițelor țării, de aceea mă aflu astăzi aici, iar în calitate de român cred că relația româno-ucraineană trebuie să se bazeze pe reciprocitate, românii din Ucraina trebuind să se bucure de aceleași drepturi ca și minoritatea ucraineană din România, inclusiv reprezentare în Parlament". Directorul Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, Radu Baltasiu a declarat „Asociațiile și ansamburile folcorice române din sudul Basarabiei trebuie susținute în continuare pentru a promova limba și cultura română, iar autoritățile ucrainene trebuie să garateze existența școlilor cu predare în limba română, într-un număr cât mai mare". Cuvânt de felicitare a fost adresat și de Președintele Administrației Raionale Serghei Ilcenko. Denisa Gabor, Consul al României în Regiunea Odesa, a spus că „România susține pașii hotărâți a Ucrainei, de integrare în marea familie europeană, iar noi mizăm pe faptul că drepturile minorităților vor fi respectate ".

Anatol Popescu, fost președinte și fondator al Asociației ""Basarabia" a declarant la rândul lui: "la Cetatea Albă. Limba ROMÂNĂ am sărbătorit-o în familie română, la ea acasă. Peste 73 de ani a revenit Tricolorul Țării la cetatea de scaun a lui Alexandru cel Bun, fortificată la ultimele standarde ale vremii de Ștefan cel Mare și Sfânt. Am plecat la finalul evenimentului cu un sentiment de inimă curată: mi s-a mai împlinit un vis. Un proiect la care aspiram de peste zece ani în urmă. Unul de suflet. Mulțumiri speciale echipei, și oamenilor buni,"

Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în sudul Basarabiei, în ultimii ani, grație sprijinului și proiectelor ICR, dar pentru prima dată în interiorul Cetății Albe, în Sudul Basarabiei. Reușita evenimentului este datorată expertizei și determinării celor câțiva oameni din Direcția Români din Afara Granițelor din cadrul ICR care reușesc prin profesionalism și o cunoaștere profundă a spațiilor locuite de români să proiecteze acolo cultura română și să aducă speranță în inimile unor comunități prea des uitate de statul român. Este de remarcat colaborarea excelentă a ICR cu Consulatul general de la Odesa, care și-a adus contribuția sa la reușita evenimentului.

Un material realizat in exclusivitate de ehipa 10TV, prima televiziune românească care a filmat in interiorul cetății, va putea fi urmarit pe data de 31 august începând cu ora 19:00.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus