Timpul.md

Actualitate 6 Mai 2018 | 10:46

100 de întreprinderi gestionate de femei vor fi finanțate din bugetul de stat

100 de întreprinderi gestionate de femei vor primi finanţare din partea statului. Astăzi, primele 50 de câştigătoare ale programului guvernamental „Femei în afaceri” au semnat contracte cu autorităţile. Cele 100 de proiecte vor beneficia de credite nerambursabile de 14 milioane de lei, fapt ce va stimula investiţii de 24 de milioane de lei în economia naţională.

Iuliana Cojocaru din Mărculeşti (Floreşti), împreună cu familia a muncit peste hotare timp de zece ani. Cu banii câştigaţi a deschis o secţie de textile în localitatea natală, cu 15 locuri de muncă pentru femeile din cinci sate din zonă. Cu banii alocaţi prin programul guvernamental, antreprenoarea vrea să-şi extindă afacerea, să deschidă o fabrică de textile pentru a-şi dubla activitatea.

Cu banii câştigaţi de la Guvern şi investiţiile proprii, Olesea Cicoară din Făleşti vrea să dezvolte o afacere de familie, după modelul celor italiene. În secţia de măcelărie, care deja funcţionează, lucrează toată familia, inclusiv cele trei fiice. Antreprenoarea vrea să deschidă o mini-fabrică de mezeluri, care să aibă şi un abator, dar şi o fermă de creştere a animalelor.

Programul-pilot „Femei în afaceri” a fost lansat în 2016 de către Guvernul Republicii Moldova şi este estimat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). El este prevăzut pentru o perioadă de implementare de trei ani, în scopul promovării spiritului antreprenorial în rândul femeilor, în special a celor din mediul rural.

„Dacă să luăm datele statistice, doar 27 la sută avem femei în domeniul antreprenoriatului. Acest lucru ne face să ne concentrăm pe acest domeniu, să venim cu mai multe instrumente cu care să susţinem femeile care au idei viabile şi interese faţă de domeniul antreprenoriatului”, a declarat Petru Gurgurov, director general, ODIMM.

Pentru finanţarea programului din bugetul statului au fost alocate peste 50 de milioane de lei.

Sursa: Hotnews.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus