Timpul Local

12 locuri de pe Terra care se regasesc si pe Pandora din Avatar

1. Golful fluorescent, din Vieques, Puerto Rico

Stralucire in apele intunecate. Gratie celor trei rauri luminiscente, La Parguera, Golful ?antarilor si Fajardo, puteti avea o experienta suprarealista facand baie printre 160.000 de organisme microscopice pe litru – dinoflagelate, ce pot deveni ale voastre.Minunea vizuala a fost desscoperita de colonistii spanioli prin 1500, care au fost atat de socati de opera "diavolului", incat au oprit raurile "pictate" sa se mai verse in ocean, instaland un fel de baraj. Asa ca dinoflagelatele sunt protejate si acum de varsarea in ocean si se bucura de o viata linistita.

2. Cascada Angel, Venezuela

Seamana cu locul unde Jake Sully si Neytiri incearca sa prinda o pasare-dragon. Casacada Angel, denumita dupa aviatorul american Jimmie Angel ce a survolat minunea naturala in 1937, este mandria Parcului National Canapa din Venezuela. Aceasta cascada este ascunsa in adancimile jungelelor si este cea mai inalta din lume, fiind considerata una dintre cele opt minuni naturale ale lumii.

3. Tepui sau Muntele Roraima, din Venezuela

Parca este una din stancile plutitoare din Avatar. Este un munte foarte inalt de pe taramurile Venezuelei, inconjurat de nori, ce il fac sa para suspendat in aer. Despre acest loc magic a scris si Sir Arthur Conan Doyle, in cartea "Lumea Pierduta". Intrucat este un loc izolat, aici vietuiesc tot felul de animale si plante unice in lume. Tepui apare si in filmul animat de la Pixar, "Up".

4. Plantele "extraterestre" din Yemen

Multe din plantele fosforescente din Avatar sunt create dupa asemanarea florei de pe o insula din Marea Arabica, Socotra, denumita si un giuvaer al biodiversitatii, intrucat un sfert din plantele de aici sunt unice pe Terra.Plantele aici sunt neobisnuite, precum copacul "trompa de elefant" roz sau cel denumit "Sangele Dragonului".

5. Pasarea paradisului

Pasarea-dragon a populatiei de pe Pandora isi gaseste o surata pe Pamant: Pasarea Paradisului, din Noua Guinee. Frumosul animal are un penaj de poveste intr-o multitudine de culori. Pasarea Paradisului locuieste in jungle si mlastini si se hraneste cu fructe si insecte.

6.Animalele zburatoare din Borneo

Animalele din Avatar sunt doar o versiune exagerata a ceea ce exista pe Terra. Desi, daca un om vede ceva zburand, in afara de pasari, incepe sa se indoiasca de sanatatea mentala.Adanc in jungelel din Borneo avem insa o multime de specii zburatoare, de la serpi, broaste la soparle. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste creaturi aleg sa zboare din copac in copac pentru a calatori mai eficient, fiind o modalitate mai rapida.

7. Aurora Boreala

Unul dintre cele mai impresionante aspecte vizuale din Avatar este cerul noptii, vazut ca un organism pulsant, ondulator, ce pare ca danseaza in zeci de culori. Asa ceva avem si noi, pe Pamant: fenomenul este cunoscut drept Aurora Boreala si se observa pe cerurile nordice.

8. Cascada de la Havasupai

Apele de culoarea opalului ale cascadei Havasu din Marele Canion sunt un peisaj perfect pentru Avatar. Aceasta este cea mai fotografiata cascada din lume, si este usor de inteles de ce, culoarea apelor sale fiind aproape ireala.

9. Pesterile fosforescente din Noua Zeelanda si Australia

In anumite zone ale noii Zeelande si ale Australiei, mergeti pe sub pamant si o sa aveti impresia ca cerul instelat al noptii va aparea brusc deasupra voastra. Acest lucru se datoreaza lui Arachnocampa sau viermele stralucitor, care lumineaza aceste pesteri. El este de fapt o larva de musca, care traieste intr-un cuib de matase, creat pe peretii pesterilor. Din cuib atarna un fel de mucus in care se prinde prada.

10. Stancile din provincia Hunan, China

Stancile Wulingyuan din China au jucat un rol extrem de important la crearea rocilor suspendate din Avatar. Arata aproape identic, iar fotografii de la Hollywood si-au petrecut acolo 4 zile in 2008 pentru a captura pe film stancile. Chiar 25 de minute din film au fost filmate in zona Wulingyuan.

11. Ciupercile fosforescente din Japonia si Brazilia

Pamantul nu este chiar asa de fosforescent ca Pandora, insa are si el cateva astfel de specimene. Printre cele expuse mai sus, am gasit si 71 de tipuri de ciuperci stralucitoare. Unul dintre ele este Mycena chlorophos si se gaseste in Japonia si Brazilia. El apar in timpul sezonului ploios, iar pamantul de langa ele straluceste de la sporii imprastiati. Oamenii de stiinta nu stiu de ce sunt fosforescente.

12. Podurile de radacini din India

Un exemplu perfect pentru folosirea naturii fara sa o distrugi. Satenii au folosit radacinile vii ale arborilor la impletirea unor poduri peste rauri. Unele dintre ele au peste 500 de ani vechime si pot suporta 50 de oameni deodata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *