Timpul.md

Actualitate 16 Octombrie 2013 | 07:03

16 octombrie - Cutremur de de 4,9 grade în VRANCEA. Seismul s-a resimțit și în CHIȘINĂU

Un seism cu magnitudinea de 4,9 s-a produs, marți seară, în Vrancea, la ora 22:34, cutremurul fiind resimțit și în București, dar și în Chișinău. 

UPDATE: Cutremurul din Vrancea a avut o replică de 2.8, anunţă infp.ro.

Un cutremur cu magnitudinea de 4.7 a avut loc în marţi seara în zona Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 150 de kilometri şi a fost simţit din plin în Moldova şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti.

Cutremurul a avut loc la ora locala 22h33min12sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, zona PIETRELE INSIRATE (45,64 grade latitudine Nordica, 26,56 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 136 km si a avut magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de IV-V grade pe scara Mercalli, iar la Bucuresti de III-IV grade pe aceeasi scara.

Cutremurul a fost resimtit in mai multe orase din sudul si estul tarii; astfel, seismul a fost simtit la Iasi, Focsani, Galati, Tulcea, Giurgiu, Pitesti, Ploiesti si in alte orase, cu intensitati de III pana la IV grade pe scara Mercalli.

Este cel mai puternic seism produs dupa cutremurul moderat din dimineata zilei de 6 octombrie, produs la ora locala 4h37min la adancimea de 134 km, si care a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter.

Mai multe cutremure având magnitudini de cel puţin 3 grade s-au produs în ultimele 10 zile în zona seismică Vrancea.

Două cutremure având magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-au succedat sâmbătă, la 23.37, şi duminică la 00.23, în zona Vrancea, respectiv Vrancea - Buzău, scrie MEDIAFAX.

Un alt cutremur, de 3,5 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, la 11.58, în zona Vrancea.

Pe 6 octombrie, aceeaşi zonă seismică a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Epicentrul seismului a avut loc în comuna Nereju din județul Vrancea. Pagube materiale nu au fost înregistrate. Din unele presupuneri, la Chișinău seismul a avut o intensitate de 4,1 grade pe Richter.

Timpul.md cu referință la b1.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus