Ultima oră

17 ani fara Ion si Doina Aldea-Teodorovici

Politicieni, oameni de cultura si simpli cetateni s-au adunat sambata la mormantul lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici de la Cimitirul Central din Chisinau pentru a comemora 17 ani de la moartea acestora. Cei prezenti au interpretat cantece si au recitat poezii in memoria cantaretilor.

Slujba de pomenire a celor doi mari artisti disparuti a fost oficiata de parintele Ioan Ciuntu, care a subliniat ca trecerea in nefiinta a celor doi este o adevarata pierdere pentru neamul romanesc. Prezent la ceremonia de comemorare, primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a mentionat faptul ca Ion si Doina Aldea-Teodorovici si-au dedicat viata si activitatea unui ideal inaltator: pastrarea spiritualitatii romanesti. „Ei sunt simbolul plaiului romanesc, iar melodiile pe care le-au interpretat au contribuit la edificarea culturii si spiritualitatii autohtone”, a mentionat Chirtoaca. La randul sau, ministrul Culturii, Boris Focsa, a spus ca sotii Ion si Doina Aldea-Teodorovici au fost trimisi de Sus, „sa faca lumina pe meleagurile noastre”.

Ion a compus muzica diversa – de camera, simfonica, de estrada, cantece pentru copii, pentru filme si spectacole dramatice. Impreuna cu sotia sa, Doina, au sustinut numeroase concerte in care au promovat idealurile romanesti, au cantat limba romana si alfabetul latin. In amintirea celor doi, in fiecare an, pe 15 noiembrie, ziua de nastere a Doinei, la Chisinau se desfasoara Festivalul-concurs „Doua inimi gemene”.

Doina si Ion Aldea-Teodorovici au fost victime ale unui tragic accident rutier, produs in noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Masina in care se deplasau spre Chisinau a intrat intr-un copac in apropierea localitatii Cosereni, la 49 kilometri de Bucuresti. Soferul si insotitorul au scapat cu viata, in timp ce Doina si Ion, aflati pe bancheta din spate, au fost striviti intre greutatea masinii si copacii de pe marginea drumului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *