Economie

1,7 miliarde de euro AJUTOR pentru Grecia

Într-un scurt comunicat, consiliul de administraţie al Fondului, ce reprezintă totalitatea celor 188 de state membre, precizează că acest nouă plată ridică la 6,6 miliarde de euro suma acordată Atenei de către FMI de la anunţarea planului de salvare în urmă cu un an.

După un prim plan de ajutorare în 2010, Grecia a obţinut în primăvara lui 2012 o linie de credit masivă în valoare de aproximativ 173 de miliarde de euro, acordată de troica finanţatorilor internaţionali (FMI, Banca Centrală Europeană, Uniunea Europeană) în schimbul unui dureros program de austeritate.

FMI, care contribuie cu 28 de miliarde de euro la acest plan de salvare, a deblocat precedentele două tranşe de împrumut în ianuarie, după luni întregi de negocieri furtunoase cu Atena, dar şi cu partenerii europeni.

Fondul era de părere că Grecia nu îşi respectă angajamentele şi a încercat să îi convingă pe europeni să acţioneze mai mult pentru a reduce nivelul datoriilor ţării, considerat ‘nesustenabil’.

Chiar dacă ţara continuă să se scufunde în recesiune pentru al şaselea an consecutiv, troica a anunţat recent că se observă semne de ameliorare.

Aflat vineri în vizită la Atena, liderul Eurogrupului, Jeroen Djisselbloem, a dat asigurări că Grecia îşi va relua creşterea economică în 2014.

La începutul lunii mai, şi FMI a recunoscut că ţara ‘a parcurs un drum lung’ în materie de redresare a finanţelor publice şi că ‘miza majoră’ rămâne ‘restabilirea încrederii’ pentru ca Grecia să revină la creşterea economică. 

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *