Eveniment

18 poveşti de succes premiate la Moldova Eco-Energetică

Acestea au fost alese din 60 de dosare depuse la Moldova Eco Energetică, ediţia 2013 care au concurat pentru titulatura de Cel Mai Bun Proiect în utilizarea sau promovarea surselor de energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass media şi ONG-uri.

Prezent la eveniment premierul Iurie Leancă a ţinut să remarce: „Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele Uniunii Europene. În acest sens, am aderat la Comunitatea Energetică şi intenţionăm să beneficiem de calitatea de membru a unei Pieţe Energetice Europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiţionale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit şi reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător".

Iar Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a subliniat faptul că „sporirea măsurilor de eficienţă energetică şi dezvoltarea sectorului energiei regenerabile sunt priorităţi cheie în sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Acest proces de reforme necesită participarea activă a tuturor actorilor din Republica Moldova pentru a deveni unul de adevărat succes. Vreau să felicit toţi participanţii Competiţiei Moldova Eco-Energetică care au realizat iniţiative şi proiecte de succes”, a declarat acesta.

Astfel, la categoria cel mai bun Proiect în Energia Solară fotovoltaică, câştigător a fost desemnat Boris Grama din s. Hârtopul Mic, Criuleni care şi-a instalat panouri fotovoltaice pe acoperişul casei, iar acum, nu doar că îşi asigură consumul propriu, dar livrează curent electric şi în reţeaua naţională. La aceeaşi categorie a fost premiat şi Institutul Oncologic. La categoria cel mai bun Proiect în Energia Solară termică a câştigat -Regia Autosalubritate care şi-a recuperat deja investiţia pentru panouri termice instalate.

Autorul celui mai bun Proiect în Energia Eoliană a fost selectat Anton Port, s. Popeasca, rl Ştefan Vodă, matematician de meserie şi care şi-a transformat gospodăria într-un adevărat laborator de producere a energiei regenerabile.

De asemenea, cel mai bun Proiect în Energia Geotermală a fost desemnat Liceul Elimul Nou & Modern Term, iar la categoria cel mai bun Proiect în Bioenergie câştigători au fost: SG Green Farm, SC Junicart-Com, Sudzucker-Moldova, Tevas Grup, Polimer Gaz Conducte; Primăria s. Dumbrăviţa, rl Sângerei, şi Moldagrotehnica. De asemenea au mai fost premiate pentru cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică compania Linella SRL & Dina Cociug SRL şi primaria com. Tătărăuca Veche, rl Soroca. Printre câştigători se numără şi FurioSnails, Institutul de Formare Continuă, Cercul Tinerilor Inventatori şi Europlast Grup

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Competiţia Moldova Eco Energetica pentru 2014 va fi lansată în prima jumătate a anului viitor.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *