Actualitate

20 de proiecte – premiate la Gala în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice

Evenimentul a avut loc în seară zilei de 4 decembrie, la Chişinău şi culminează seria de evenimente organizate în cadrul Săptămânii Eco-Energetice.

Este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în domeniu. Sute de invitaţi, oficiali, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile au participat la eveniment.

„De la lansarea primei ediții și până în prezent ne-am convins că ideea de a promova eficiența energetică și sursele de energie regenerabile nu numai a prins rădăcini, dar a dat și roade. Mă refer la interesul crescând al antreprenorilor pentru afaceri performante și inovative în domeniul regenerabilelor. Până în prezent, au fost depuse 200 de proiecte dintre care 65 au ajuns să fie premiate", a declarat Stephane Bride, ministru al Economiei.

„Adevăratele reforme se produc atunci când oamenii, sectorul privat şi societatea civilă lansează iniţiative ce vin să completeze eforturile Guvernului de a reforma sectorului energetic. Istoriile de succes pe care le premiem astăzi reprezintă o dovadă impresionantă a acestor eforturi comune. Câştigătorii au făcut schimbarea în casele, instituţiile, comunităţile lor trecând la energia regenerabilă şi sporind eficienţa energetică a clădirilor, care promovează un mod sănătos de viaţă şi inspiră altă lume să trăiască în armonie cu natura”, susține Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD.

La ediția din acest an au fost depuse 76 de dosare care au concurat pentru cele trei blocuri de premiere.

În 2015, Cel mai bun Proiect în Energia Solară: Institutul Internațional de Management IMI Nova din Chişinău și Grădiniţa „Tereza Sobolevschi” din Ungheni. Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală: Fidesco SRL din Chișinău. Cel mai bun Proiect în Bioenergie: Biocombustibili Vogoenerg SRL din Orhei și Natur Bravo din Florești. Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică: Stefancu-Com SRL, Chişinău și Termoelectrica SA, iar din sectorul public – Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieșu". Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare: www.ecoportal.md. Cea mai bună Iniţiativă Educaţională: Nicolae Spânu, s. Chişcăreni, Sângerei. Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor: Dorin Prisăcaru, s. Chișcăreni, Sângerei. La rubrica Tehnologii Eco-responsabile: Аndra Еleсtrо Service SRL; Eco Tronex; Meldava Grup SRL; Ecolibri.

Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul evenimentului că: "Tot efortul pe care îl depunem împreune în sectorul energetic pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova poate da roade şi fi unul de succes doar o dată cu angajamentul tuturor actorilor: al consumatorilor ce doresc să îşi eficientizeze consumul de energie, dar şi al antreprenorilor”.

Moldova Eco Energetică este organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova. Competiţia Moldova Eco Energetică 2016 va fi lansată pe 5 martie a anului viitor.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *