Opinii și Editoriale

24 februarie

Astăzi, cu doar două zile înainte de alegeri, cred că mai mult de jumătate din populația cu drept de vot e prea puțin convinsă că alege ceea ce trebuie. Iar acest lucru spune multe despre involuția politicii din Republica Moldova.

Însă cred că e obligatoriu să ieșiți la vot, fie și – în ultimă instanță – pentru a anula votul. Însă, pe de altă parte, mi se pare că e esențial să se voteze o direcție proeuropeană. Pentru că acum, mai mult ca în tururile precedente, situația Moldovei se clatină. De parcurs european nu mai putem vorbi de multă vreme, dar, cel puțin, încă nu mergem cu toată forța înapoi spre est.

Și cred că aici e punctul sensibil în care votul dumneavoastră ar trebui să încline balanța. Să ne menținem măcar cu barca în cumpănă, decât să ne răsturnăm evident spre ceea ce nu ne-a adus nimic bun de-a lungul anilor.

Deci, după cum i-am răspuns unui prieten, când m-a întrebat cu cine aș vota, tot așa vă spun și dumneavoastră: cu siguranță nu aș vota partidul lui Șor, socialiștii, comuniștii. Dar nici cu democrații. Pentru că în hoție nu există direcție geopolitică. Cei care ne-au furat și ne fură, și îi am în vedere pe toți cei de mai sus, nu sunt interesați de Europa sau Rusia, ci de vilele lor. De afacerile lor pe care le-au smuls din mâna statului și le-au privatizat.

Nu cred că i-ați uitat pe foștii comuniști: Marian Lupu, Sergiu Sârbu, Igor Dodon, Zina Greceanîi ș.a.m.d. Ei acum spun că sunt altcineva. Sau ați uitat oare cum Dodon, cu ani în urmă, voia în Europa? Cine sunt acești oameni (nu doar ei, mă refer la toți, chiar și la cei foarte tineri), care migrează după anotimp din „țările calde” în partidele noi?

Deci, oameni buni, în primul rând, nu votați cu păsările migratoare. Cei care au pornit cu un partid și au ajuns la altul au demonstrat că pe ei îi interesează doar ascensiunea politică. Chiar și unioniștii, care ieri erau cu tineri ca ei, dimineața protestau cu alții, iar seara au apărut pe alte liste electorale, nu pot fi crezuți.

Știu că prea puțini dintre voi veți vota cu unioniștii. În primul rând, fiindcă vă gândiți (destul de corect) că nu au șanse. Pe de altă parte, dacă fiecare și-ar da votul după convingere, nu după calcularea șanselor, poate s-ar îmbunătăți șansele lor sau ale altora.
Dacă votul, așa cum se spune, e liber, cred că ar trebui să îl dați celor care credeți că v-ar putea reprezenta, nu celor care credeți că au mai multe șanse. Din păcate, cum nu ar vota oamenii, cred că aceste alegeri sunt ratate din start. Dă Doamne să greșesc. Vom vedea săptămâna viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *