Cultură

350 de euro pentru examenul la geografie

Angajatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei au retinut opt functionari suspectati de coruptie de la doua institutii ale Ministerului Educatiei si Tineretului.

Acestia sunt cercetati in cadrul unei urmariri penale, pornite in temeiul art. 324 Cod Penal (corupere pasiva), a comunicat, ieri, Iurie Ciorba, director adjunct al Directiei generale combaterea crimelor economice a CCCEC.Persoanele respective sunt banuite de utilizarea unei scheme bine determinate, prin care, pe parcursul mai multor ani, acumulau sume mari pentru majorarea calificativelor la diferite discipline. Sumele, a precizat Ciorba, variau in functie de notele solicitate si cu cate puncte acestea urmau a fi marite, precum si de importanta obiectelor de studiu. Examenul la limba romana costa 100-200 euro, la geografie – 250-350 euro, iar la matematica – 150-250 euro.

Ofiterul a declarat ca la desfasurarea examenelor de absolvire (bacalaureat) si inaintarea contestatiilor pentru anul de studii 2008-2009, directorul Agentiei Evaluare si Examinare, Adrian Ghicov, in cardasie cu alte persoane din subordinea sa, inclusiv specialistul principal Aurica Marcu si specialistul-coordonator al agentiei Valeriu Sarai, angajati ai Centrului tehnologii informationale de pe langa MET, directori de licee si directii de invatamant teritoriale au extorcat mijloace banesti si bunuri materiale pentru a favoriza lucrarile elevilor, controlate in centrele de verificare.

In cadrul perchezitiilor la domiciliile acestora, la locurile de munca si nemijlocit asupra lor, au fost depistate mai multe probe: sume de bani considerabile, inscrisuri cu denumirile institutiilor de invatamant, numele elevilor, profesorilor, disciplinelor la care urmeaza a fi modificate notele, in dreptul carora sunt indicate sumele de bani achitati (200 euro, 400 euro, 600 euro). La Aurica Marcu s-a gasit stampila cu inscriptia MET si circa 23.000 euro si 1.100 dolari, care se presupune ca au fost colectati pentru serviciile mentionate.In privinta a cinci persoane, instanta de judecata a aplicat arest la domiciliu, iar altele trei, dupa audieri, au fost eliberate. Investigatiile continua.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *