Actualitate

40 de caricaturi semnate de Valeriu Curtu, expuse la Muzeul Naţional de Artă

Caricaturistul, stabilit cu traiul în Germania, a declarat că expoziţia coincide cu cea de-a 60-a aniversare pe care a dorit să o marcheze acasă, în Moldova. „Chiar dacă am emigrat, ţara mea este masa mea de lucru şi rămân conectat mereu cu cei din Moldova şi sunt la curent cu tot ce se întâmplă acasă”, a declarat Valeriu Curtu. Acesta a precizat că lucrările expuse datează din anii ’90 încoace şi cuprind, atât tematica socială, cât şi politică, cu accent pe mişcările teroriste şi extremiste din ultima perioadă care au loc în Uniunea Europeană.

„Am ales lucrări cu multe personaje şi detalii, ca să fie interesant publicului şi ca acesta să pătrundă mai uşor în lumea mea. Caricatura poate fi înţeleasă fără cuvinte, cu toate că este foarte puţină lume care înţelege umorul”, a spus caricaturistul.

Potrivit artistului, cea mai amplă lucrare expusă reprezintă harta Moldovei la care a muncit aproximativ un an şi care înfăţişează aproximativ 100 de personaje. Lucrarea a fost elaborată în exclusivitate pentru această expoziţie. Valeriu Curtu a menţionat că lucrarea conţine personaje diferite, în mare parte persoane în etate, care discută prin intermediul mijloacelor de comunicare moderne cu rudele plecate. Valeriu Curtu a mai spus că nu critică prin lucrările sale şi nu instigă la ură, dar vine să sublinieze neajunsurile societăţii prin prisma propriilor trăiri şi memorii.

Pe parcursul activităţi de creaţie, Valeriu Curtu a participat la numeroase concursuri şi festivaluri de caricatură. A fost distins cu peste o sută de premii, medalii şi diplome, 20 dintre ele fiind pentru primul loc. Din 2010 organizează şi desfăşoară Concursul Internaţional de Caricatură de la Berlin. Valeriu Curtu a devenit un clasic al genului. Se bucură de succes expoziţiile lui personale, este invitat în calitate de expert, în juriul expoziţiilor internaţionale de caricatură. Lucrările lui au fost achiziţionate de Galeria Tretiakov din Moscova (Rusia), Muzeul de Caricatură din Basel (Elveţia), Muzeul de Caricatură din Vianden (Luxemburg), Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul din Kioto (Japonia).

Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 11 septembrie.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *