Cultură

54.618 de basarabeni omorti in trei luni

In ultimele trei luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial – februarie-mai 1945 – si-au pierdut viata 54.618 de basarabeni inrolati in armata sovietica in toamna anului 1944.

Declaratia a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre doctorul in istorie Veaceslav Stavila, membru al Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, creata la inceputul anului curent prin decret prezidential. El a spus ca autoritatile sovietice i-au mobilizat pe basarabeni in pofida faptului ca acestia detineau cetatenia statului roman si ca existau conventii internationale care interziceau mobilizarile in teritoriile ocupate. Potrivit istoricului, curios este si faptul ca gagauzii si bulgarii nu au fost inrolati, ei au fost lasati in spatele frontului.

„Basarabenii au fost impinsi pe prima linie a frontului si au fost folositi drept carne de tun, iar multi dintre ei, pur si simplu, s-au inecat in timpul fortarii raurilor in ofensiva spre Berlin”, a declarat Veaceslav Stavila, precizand ca 32 la suta din ostasii basarabeni, cazuti pe front, au fost dati disparuti fara urma. Istoricul afirma ca pana recent nici nu se cunostea numarul exact al basarabenilor cazuti in lupte si ca nu in zadar ei au fost dislocati pe prima linie a frontului in ultimele luni de razboi. „A fost, probabil, un interes din partea autoritatilor sovietice si, in mod special, al NKVD-ului, KGB-ul de mai tarziu, de a nimici populatia de sex masculin din spatiul pruto-nistrean”, presupune el.
In cele trei luni de razboi, in Germania au cazut 15.231 de basarabeni, in Polonia sunt inmormantati 11.966, iar in Ungaria 2.027.

Conform datelor prezentate de catre Veaceslav Stavila, 173.684 de basarabeni au decedat prin infometare, 74.515 prin deportare si 54.618 in razboi. Potrivit lui, in total, au devenit victime ale ocupatiei sovietice 300.817 de basarabeni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *