Actualitate

65% dintre ucraineni consideră Rusia drept stat agresor /// Peste 50% dintre ucraineni susţin aderarea la NATO

 „62% dintre respondenţi sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (22% – împotrivă), iar 53% se pronunţă în favoarea aderării la NATO (31% – împotrivă).

Atunci când li s-a propus să aleagă mai multe direcţii de integrare economică, 57% dintre cei chestionaţi au ales varianta UE, 24% au declarat că vor o echidistanță atât faţă de Rusiei, cât şi de Occident, iar 10% pledează pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală Euroasiatică” – se arată într-un comunicat remis de agenţia de studiere a opiniei publice, care precizează că sprijinul pentru integrarea europeană și euroatlantică a Ucrainei predomină în regiunile centrale și vestice ale ţării.

Rezultatele sondajului mai arată că două treimi dintre respondenți vor ca ucraineana să fie singura limbă de stat, în timp ce 21% sunt de acord ca limbii ruse, de asemenea, să fie declarată limbă de stat în Ucraina. 11% dintre ucrainenii chestionaţi propun ca limba rusă să aibă un statut oficial.

Un alt subiect abordat în cadrul sondajului a fost relaţia cu Moscova, rezultatele arătând că 65% dintre ucraineni consideră Rusia drept stat agresor, în timp ce 27% au o părere diametral opusă cu privire la acest aspect.

Totodată, peste 60% dintre ucraineni pledează pentru metode diplomatice de rezolvare a războiului din Donbas, 38% vor încetarea ostilităților și înghețarea conflictului, iar 22% susţin că ar fi bine ca teritoriile separatiste din estul Ucrainei să obţină un statut independent sau federal în cadrul frontierelor Ucrainei.

Doar 5% dintre ucrainenii chestionaţi pledează pentru separarea completă de aceste teritorii ocupate. Pe de altă parte, 18% dintre ucraineni susțin continuarea operaţiunilor militare, până la revenirea completă a autorităților ucrainene pe întreg teritoriul Donbasului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *