Actualitate

7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au parte de energie verde

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă. Agentul economic a preluat în gestiune 5 centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit 2 noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituţii beneficiare. Investiţia totală a agentului economic a fost de 1.000.000 lei. Beneficiarii PPP Ungheni sunt următorii: şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârcești şi grădiniţele din s. Florițoaia Veche şi Condrătești.

„Iarna aceasta am beneficiat de primele rezultate pozitive din cadrul parteneriatului public privat, astfel în sezonul rece atât copiii, cât și profesorii s-au bucurat de încăperi călduroase cu o temperatură de 18-20 grade. Este o temperatură optimă, care corespunde standardelor sanitare, dar pe care, din păcate, anii trecuți nu o puteam asigura în fiecare zi. Acum directorii instituțiilor de învățământ plătesc doar costul unei Gcal, neavând grija achiziționării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreținerii corecte a centralelor termice”, a declarat președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Agentul economic menționează că stabilirea parteneriatului a fost o provocare, iar implementarea acestuia a adus beneficii ambelor părți. „La început toate schimbările sunt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituțiilor s-au convins că au doar de câștigat de pe urma parteneriatului. Cele 7 instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei față de 1400 de lei pentru gaz”, spune partenerul privat, Victor Vorobiov.

„În Gimnaziul nostru vin copii din 3 sate alăturate și iarna era foarte greu, copii veneau înghețați de pe drum, dar nici la școală nu erau condiții să se încălzească, stăteau îmbrăcați la lecții. Acum, în schimb, avem o temperatură confortabilă, o frecvență foarte bună. Chiar aș spune că odată cu creșterea temperaturii în sălile de studiu, au crescut și rezultatele școlare. S-a micșorat și numărul de îmbolnăviri ale aparatului respirator”, menționează Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din satul Hârcești.

Partenerul privat gestionează livrarea agentului termic din biomasă şi buna funcționare a centralelor termice pe bioenergie în cele 7 instituții, racordate la sisteme cu încălzire din biomasă din fondurile întreprinderii. Compania a angajat şi asigură salariile operatorilor acestor centrale termice și livrează biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autoritățile locale vor plăti un tarif optim pentru Gcal de energie. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *