Actualitate

7 tipuri de COMPORTAMENTE care duc la divorț

Însă unele motive pot să strice şi relaţii de cuplu ce păreau trainice şi imposibil de desfăcut. Mai jos prezentăm o listă a celor mai importante motive care au dus la ruperea relaţiilor de cuplu.

1. Problemele financiare dăunează grav relaţiilor de cuplu

Este trist dar adevărat, banii despart foarte multe familii mai ales într-o perioada turbulentă din punct de vedere economic, aşa cum e cea din zilele noastre. Este greu să ţii în viaţă o relaţie când soţul/soţia este fără job, iar tu munceşti doar pentru a achita facturile. Stresul sufocă din ce în ce mai puternic această familie care va capotă mai ales dacă din această ecuaţie lipseşte şi comunicarea. 

2. Dispreţul

Dispreţul, un virulent mixt de supărare şi dezgust, este de departe mai toxic decât simplă frustrare sau negativitate. Implică perceperea jumătăţii tale că fiind inferior ţine şi nu un egal al tău.

Acest comportament este supranumit de Gottman drept „Sărutul morţii” în relaţia de cuplu. Spre exemplu, te întorci acasă şi îţi dai seama că partenerul/a ta a cumpărat ardei iute în loc de ardei gras pentru cină de seară. Stai tu liniştit/a în vreme ce el/ea îţi spune că nici măcar nu i-ai spus ce fel de ardei vrei?

Te gândeşti şi poate îţi dai seama că are dreptate şi îi ceri scuze? Sau adopţi o atitudine războinică în care doar tu contezi şi urli în gură mare „Ce fel de idiot nu face diferenţa dintre un ardei iute şi unul gras?”.

Motivul pentru care dispreţul are un efect atât de negativ asupra relaţiei de cuplu este pentru că tu pur şi simplu eşti închis la nevoile şi emoţiile partenerului/ei tale. Dacă, în mod constant, te consideri mai bun/a, mai inteligent/a sau mai sensibil/a decât jumătate ta sunt şanse mai mici să validezi şi opiniile sale şi, mai important, nu te poţi pune în locul ei să încerci să vezi situaţia şi din perspectiva să.

Să spunem de exemplu că jumătatea ta are obiceiul de a-şi lasă prin casă farfuria plină pe jumătate cu cereale până când acestea se usucă. Aştepţi până el/ea se întoarce acasă şi îi spui, cu blândeţe, că acest comportament de deranjează şi că ar trebui să pună farfuria în chiuvetă? Sau îţi spui în gând: „Cum de am ajuns să mă căsătoresc cu o persoană care îşi abandonează mâncarea pe jumătate consumată pe unde apucă în casă?”.

Odată cu trecerea timpului aceste discuţii interioare se adună hrănind sentimentele negative de resentiment şi dispreţ.

4. Distanţa a rupt foarte multe relaţii de cuplu

Tot mai mulţi oameni caută de lucru peste hotare, dar acest lucru nu face bine relaţiei de cuplu. Sunt persoane care au reuşit să păstreze iubirea şi respectul reciproc, chiar dacă îi despărţeau sute de kilomentri. Însă cei mai mulţi au nevoie să consume timp şi energie împreună că să simtă că relaţia lor creşte cu fiecare zi. Şi atunci, fiecare îşi vede de drumul său.

5. Nu aveţi activităţi individuale

Deşi sunteţi un cuplu şi vă place să vă petreceţi timpul împeună, fiecare ar trebui să aibă şi activităţi individuale. Oferiţi-vă reciproc spaţiu pentru a merge seara cu fetele la film sau cu prietenii la bere şi veţi avea o căsnicie mai fercită, spune Ryan Howes, psiholog din Pasadena, California. „Este atât de important pentru amândoi să construiţi prietenii în afara relaţiei. În acest mod obţineţi perspective şi experienţe care pot contribui la întreţinerea relaţiei, putând fi în continuare o persoană interesantă pentru partener“, a mai spus specialistul.

6. Subestimaţi importanţa intimităţii

Dacă rareori vă atingeţi cu senzualitate, trimiteţi mesaje incitante sau aţi ajuns în punctul în care faceţi sex doar la ocazional, ar fi timpul să vă concentraţi atenţia pe cauzele care au dus la pierderea conexiunii sexuale. „Nu trebuie să faceţi sex în fiecare zi, dar existenţa gesturilor şi cuvintelor incitante este extrem de importantă în fiecare relaţie“, este de părere Debra Campbell, psiholog şi terapeut de cuplu din Melbourne, Australia. „Poate fi vorba de cea mai mică atingere, nu trebuie să se finalizeze întotdeauna cu un orgasm, poziţii fierbinţi şi transpiraţie. Partenerii trebuie să ştie că încă sunt doriţi“, a adăugat expertul.

7. Vă înconjuraţi de oameni cu o influenţă negativă

Deşi este important să vă menţineţi prietenii aproape, înconjurându-vă de persoane cu o influenţă negativă s-ar putea să vă afecteze propria relaţie, este de părere Laura Heck, terapeut în Salt Lake City, Utah. „Acţiunile prietenilor tăi îţi influenţează foarte mult relaţia, indiferent dacă îţi dai seama sau nu. Dacă prietenii tăi se plâng cu privire la relaţia lor sau flirtează pe ascuns cu alte persoane, acest tip de relaţii devin toxice pentru voi, ducând la schimbarea propriilor obiceiuri“, este de părere Heck.

tasta.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *