Sănătate

8 lucruri pe care nu le ştiai despre bere

Bineînţeles, berea pe care o beau vechii Mesopotamieni era cu mult diferită de ceea ce bem astăzi. Berea de atunci era mult mai grea şi era preparată dintr-o mare varietate de cereale, fructe şi condimente.

Berea modernă a fost dezvoltată în mare măsură de germani, care au introdus hamei în bere în anii 1200, au adoptat legea privind puritatea berii (care prevede că berea ar trebui să conţină doar apă, orz, hamei şi mai târziu drojdie) în 1516, în Bavaria, şi au inventat procesul care a dus la apariţia berii blonde, la începutul anilor 1800.

 Cea mai veche reclamă despre bere datează din anul 4000 î.Hr.
Antropologul Alan D. Eames, cunoscut sub numele de "Indiana Jones al Berii", a afirmat că a găsit ceea ce el a numit "cea mai veche reclamă de bere din lume" în căutarea sa globală de a afla mai multe despre originea berii. Potrivit lui Eames, tableta din piatra din Mesopotamia avea o femeie cu sâni mari care ţinea în fiecare mână câte o cupă cu bere, cu sloganul "Beţi Elba, berea cu inimă de leu".

Hameiul are o rudă interesantă
Hameiul, care în acelaşi timp are proprietatea de a conserva berea dar şi de a-i da gustul amărui, vine de fapt din aceeaşi familie de plante, Cannabaceae, ca marijuana.

Primii producători de bere au fost femei
În antichitate, berea era produsă aproape exclusiv de către femei. Această activitate a fost o ocupaţie foarte respectată în vechea Mesopotamie, iar în Babilonia, femeile care produceau bere erau şi preotese.

Cea mai scumpă bere a fost licitată pentru 2.583 dolari
Cea mai scumpă bere vândută vreodată la licitaţie a fost o sticlă de Cantillon Loerik, o bere care a fost produsă doar o singură dată, în 1998, şi este, prin urmare, extrem de rară. A fost vândută în aprilie 2014 pentru 2.583 dolari.

Cea mai veche fabrică de bere încă funcţională are aproape de 1.000 de ani
Weihenstephan, o fabrică de bere lângă München, care este încă populară în întreaga lume, a început să producă bere în 1040.

 Berea a fost crucială pentru construirea piramidelor
În timpul construcţiei marilor piramide din Giza, fiecare lucrător a primit o raţie zilnică de patru până la cinci litri de bere.

 China bea mai multă bere decât orice altă ţară
China este piaţa de bere cu cea mai rapidă creştere din lume şi consumă mai mult decât orice altă ţară. Chinezii consumă de două ori mai multă bere decât americanii!

 Citatul faimos al lui Ben Franklin este fals
Probabil că aţi auzit citatul lui Ben Franklin, "Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi doreşte să fim fericiţi". Din păcate, el nu a spus niciodată asta. Ceea ce a spus a fost: "Iată ploaia care coboară din cer pe viile noastre, acolo intră în rădăcinile viilor, să se transforme în vin, o dovadă constantă că Dumnezeu ne iubeşte şi iubeşte să ne vadă fericiţi".

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *