Timpul.md

Actualitate 30 Mai 2019 | 17:15

A. Tănase: Sper că agenda lui Kozak să se reducă la vizita beciurilor din Cricova și a vilei lui Dodon de la Condrița

 Acceptarea unor întrevederi, formale sau neformale, a reprezentanților Partidului Democrat sau a blocului ACUM cu vicepremerul rus, Dmitri Kozak, ar duce la recunoașterea Federației Ruse în calitate de actor regional important, fără care este imposibilă crearea a unei coaliții de guvernare la Chișinău. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

 În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, Tănase a declarat că după un deceniu, Rusia vrea să redevină un actor politic în Republica Moldova.„După 15 ani de zile Rusia nu a mai influențat formarea Guvernului, nu a mai făcut și desfăcut alianțe în Chișinău. În cazul în care politicienii moldoveni, cu excepția socialiștilor, vor accepta să se întâlnească cu Kozak și să discute chestiuni ce țin de politica internă a Republicii Moldova, asta înseamnă că vom asista implicit la o recunoaștere a rolului Rusiei ca și actor regional, un actor important fără de care nu va fi posibilă construirea unor coaliții la Chișinău”,
susține fostul președinte al CCM.

Tănase a spus că speră foarte mult ca „această vizită a lui Kozak să se limiteze la vizitarea beciurilor din Cricova, a vilei lui Dodon de la Condrița, însă fără o finalitate politică, cum o doresc socialiștii”.

Ar fi firesc ca nici deputații PDM, nici deputații ACUM să nu accepte nicio întâlnire formală sau neformală cu Kozak. Nu trebuie să acceptăm un asemenea participant la masa de negocieri privind formarea viitoarei puteri de la Chișinău... Kozak nu poate fi acceptat nici în calitate de mediator”, a precizat el.

Alexandru Tănase a acuzar Partidul Socialiștilor de faptul că acesta, de fapt, este un instrument de influență a Kremlinului la Chișinău.

Întrebat și despre vizita la Chișinău a comisarului UE, Johannes Hahn, dar și a unei posibile vizite a reprezentanților SUA, Tănase a spus că nu poate fi exclus faptul că cei trei ar putea „blagoslovi” o coaliție, însă acest lucru va duce la lispa credibilității pentru viitoarea guvernare.

„E o problemă de credibilitate internă. Nu am fost niciodată partizanul alegerilor anticipate, dar în situația în care suntem acum, mi-e frică că orice Guvern ce ar fi investit în condițiile actuale, ar fi lipsit de credibilitatea în fața alegătorului. Partidele au venit cu asemenea mesaje în campania electorală, în perioada post-electorală sau măcelărit cu aceeași intensitate, încât un Guvern impus din afară, prin forțarea actorilor politici să ridice mânile sus pentru un candidat la funcția de prim-ministru sau speaker, acest Guvern va intra cu un minus mare de imagine în exercitarea funcțiilor”, a spus el.

Ex-președintele CCM susține că cea mai bună soluție „ar fi resetarea acestui sistem prin organizarea alegerilor anticipate”.

„Nu ar schimba ceva substanțial, însă actorii politici vor obține o șansă de a veni cu alte mesaje care le-ar permite crearea unor coaliții care nu ar conduce la dispariția lor din viața politică”, a precizat Tănase.

Amintim că în urma întrevederii de azi a lui Igor Dodon cu Vladimir Putin la Kazahstan, a fost anunțată vizita pentru săptămâna viitoare la Chișinău a vicepremerului rus și reprezentantului special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

Detalii: Dmitri Kozak va vizita săptămâna viitoare Republica Moldova

Totodată, și comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn are planificată o vizită fulger la Chișinău.

Sursa: deschide.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus