Opinii și Editoriale

A doua zi

Scriu randurile acestea joi dimineata si ceea ce fac e sa ma oblig sa cred in infrangerea („partiala” a) comunistilor. Probabil, si mai greu crede in ea Voronin. Ma intreb la ce sa ne asteptam in orele si zilele apropiate, dupa ce am asistat la o campanie electorala disperata a comunistilor? Mergand pe logica abuzurilor comise, bunaoara, doar de politia lui Papuc, ceea ce i-a mai ramas acesteia sa faca ar fi sa aresteze liderii Opozitiei. Se simte acum in aer o tensiune mai teribila decat cea din campania electorala. Ce „plan de rezerva” si-a prevazut Voronin?..

 

***

Nu mai putem contesta faptul ca elementul crucial al acestui scrutin si al acestei campanii a fost „factorul Lupu”. Scriam in debutul campaniei ca ex-spicherul nu pare pregatit sa speculeze propriul curaj, fiind inca prea marcat de experienta sa comunista. A urmat o transformare, am vazut ca omul care parea sa se fi confundat cu fotoliul de birocrat poate fi un actor electoral dinamic, viu. Cand scenariul campaniei parea scris si rezultatul previzibil, fostul comunist a facut ca balanta sa se incline, intepenind intr-un echilibru crispat, ca incet-incet sa se clatine in defavoarea comunistilor. Doar prestatia de mai departe a dlui Lupu ne va convinge pe noi, toti „tomanecredinciosii”, dar si pe alegatori, de buna sa credinta si responsabilitate.

***

Al doilea factor ce a produs scorul pe care il avem este, fara indoiala, formidabila mobilizare a electoratului. Era greu de crezut ca in plina vacanta, intr-o zi de lucru, dupa coborarea ratei de participare si a pragului electoral oamenii nostri se vor simti foarte motivati sa vina la urne. Or tocmai aceasta intentie a lui Voronin de a taia din elanul electoratului l-a determinat pe acesta din urma sa-l sanctioneze pe liderul comunist. Oamenii si-au contramandat vacantele, delegatiile, au parcurs distante apreciabile pentru a ajunge la urnele de vot. A fost bumerangul ce s-a intors in cel ce l-a lansat.

***

Si daca este adevarat tot ce se intampla, realizam ca greul abia incepe si ca urmeaza cateva etape una mai dificila decat alta. Crearea coalitiei, curatarea „gunoiului” lasat de comunisti, contracararea efectelor crizei financiare si punerea in aplicare a reformelor – iata niste sarcini aproape insurmontabile pentru un guvern experimentat, necum pentru unul alcatuit din oameni in majoritatea lor noi. In acest sens, noi, ziaristii, nu avem alta misiune decat aceea de a fi cu ochii pe cei pe care i-am sprijinit. Am lasat sa se inteleaga in campanie ca trecem cu vederea peste defectele mai mici ori mai mari pe care le are aproape fiecare dintre ei. Stiu ca ne asteapta dezamagiri si surprize dintre cele mai neplacute. Iata de ce promisiunea pe care trebuie sa o facem – si lor, si noua – este ca ii vom sprijini in continuare si ca, totodata, nu le vom permite sa se joace cu o victorie care, cu certitudine, nu este numai a lor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *