Eveniment

A fost descoperit „cel mai vechi calendar din lume”

Săpăturile efectuate la Crathes Castle au scos la iveală 12 vetre, dispuse pentru a imita fazele Lunii şi pentru a ţine evidenţa celor 12 luni ale anului.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham consideră că acest monument străvechi a fost creat de vechile populaţii umane de vânători-culegători în urmă cu 10.000 de ani.

Primele vetre din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite în 2004. Experţii care au analizat vetrele spun că acestea se întind pe o suprafaţă de 50 de metri şi că ar fi conţinut reziduuri de lemn.

Acest „calendar” din mezolitic este cu câteva mii de ani mai vechi decât monumentele anterior cunoscute dedicate măsurării timpului, create în Mesopotamia.

Cercetătorii britanici consideră că vetrele aliniază totodată răsăritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populaţiilor de vânători-culegători „o corecţie astronomică”, pentru ca aceştia să urmărească mai uşor trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor. De asemenea, ei estimează că monumentul din Aberdeenshire a fost utilizat timp de aproximativ 4.000 de ani, în perioada 8.000 î.e.n. şi 4.000 î.e.n.

Studiul arheologilor britanici, coordonat de Vince Gaffney, a fost prezentat în publicaţia online Internet Archaeology.

Sursa: Descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *