Afaceri

A fost lansata Strategia Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Luni, la Chisinau, a avut loc conferinta de lansare a Strategiei de dezvoltare economica si sociala a Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, organizata de Asociatia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” din Iasi si Business Consulting Institute din Chisinau. Din cauza regimului de vize, din partea partenerului din Romania nu a putut fi prezent nimeni la eveniment. Strategia contine peste o suta de proiecte de dezvoltare a regiunilor de frontiera, estimate la circa 500 milioane de euro, bani ce urmeaza a fi obtinuti din fondurile europene.

 

18 raioane din RM asteapta investitiile UE

Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” implica 18 raioane din RM (Ungheni, Nisporeni, Calarasi, Soroca, Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Cimislia, Criuleni, Dubasari, Foloresti, Hancesti etc.), judetele Iasi si Vaslui din Romania. Noua structura se bazeaza pe angajamentul partenerilor din ambele tari fata de valorile comune europene – dezvoltarea economica si sociala, democratia, promovarea valorilor culturale si asigurarea securitatii in aceasta zona.
Aurelia Marin, reprezentanta Asociatiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, s-a adresat cu un cuvant de salut catre cei prezenti din partea lui Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi. „Nu am reusit sa obtinem vize, chiar daca documentele au fost depuse din timp in acest scop. Sa speram ca regimul de vize e o masura temporara…”, a subliniat vorbitoarea.
In documentul strategiei euroregiunii se fixeaza directiile de dezvoltare a acesteia pe urmatorii 15 ani. Ele se refera la dezvoltarea economica, comunitara, a infrastructurii localitatilor si a protectiei mediului. In acest scop, 50 de reprezentanti ai autoritatilor locale din RM si Romania au fost instruite.

„Este un proiect de pionierat pentru noi, beneficiarii finali ai proiectului fiind partenerul din RM – Business Consulting Institut si Asociatia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, dar si populatia euroregiunii – 3 mln. 361 mii de oamenii, care asteapta imbunatatirea vietii lor”, a spus Veaceslav Bulat, managerul proiectului strategiei.
Bugetul total al acestuia se estimeaza la circa 143 mii de euro, dintre care 90 la suta a fost contributia UE. In document se mentioneaza principalele surse de finantare la ordinul milioanelor de euro a proiectelor transfrontaliere – programele UE pentru tarile din sud-est, pentru tarile din bazinul Marii Negre, inclusiv din RM si din judetele Romaniei. Autoritatile locale lupta de mai multa vreme pentru dezvoltarea euroregiunii, in scopul atragerii investitiilor externe, in conditiile crizei financiare mondiale.

Taisia Mamaliga, reprezentanta Consiliul Raional Calarasi: „Localitatile vor iesi din criza”

„Speram ca dezvoltarea euroregiunii ne va scoate localitatile din criza economica. Spre regret, schimbarile asteptate intarzie, din cauza trecerii de la judet la raion. Speram cu ajutorul persoanelor noastre instruite, vom obtine investitii de necesare. Rezolvarea problemelor de infrastructura, de mediu, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii – acestea sunt obiectivele noastre”.

Tudor Botnari, vicepresedintele Consiliul Raional Nisporeni: „Euroregiunea are posibilitati enorme de a atrage investitii”

„Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” are posibilitati enorme de a atrage investitii. Consiliul Raional Nisporeni am organizat un centru de atragere a investitiilor, membrii careia sunt si membri de lucru ai euroregiunii. Credem ca, in sfarsit, raionul nostru isi va remedia probleme de infrastructura, de aprovizionare cu apa potabila, de gazificare etc”.

Precizam ca RM e compusa din trei euroregiuni: „Dunarea de Jos”, „Prutul de Sus”, constituite in perioada 1998-2000 si „Siret-Prut-Nistru”. Ultima e cea mai mare si unica ce are un document strategic de dezvoltare in urmatorii ani.

Euroregiunile, lovite de sistemul ilegal de vize

Introducerea vizelor pentru cetatenii romani este o problema de ordin economic, sustin expertii. Teama PCRM si altor structuri rusesti de impactul economic romanesc tot mai pronuntat a condus la blocarea relatiilor economice dintre cele doua state, inclusiv la paralizarea dezvoltarii celor trei euroregiuni de la granita moldo-romana – „Dunarea de Jos”, „Prutul de Sus” si „Siret-Prut-Nistru”. Daca nu se va sparge zidul chinezo-moldovenesc, se vor pierde mari posibilitati de colaborare transfrontaliera si accesul la fonduri substantiale europene pentru saracele raioanele basarabene.
Pentru mai multe informatii, accesati: www.euroregiunea-siret-prut-nistru.org.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *