Actualitate

A inceput marea desecretizare!

Guvernul a desecretizat, ieri, peste 1500 de dosare din fosta arhiva a partidului comunist (actualmente arhiva organizatiilor social-politice), documente inedite ale sedintelor Biroului Comitetului Central al PCM. In cateva saptamani urmeaza sa fie scoase de la secretul de stat toate dosarele fostului partid comunist de pana la 1991.

Decizia a fost luata de Comisia interdepartamentala pentru protectia secretului de stat, la cererea Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. Amintim ca saptamana trecuta „Comisia Cojocaru” a cerut presedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, sa solutioneze aceasta problema in vederea cercetarii obiective a trecutului comunist din RM. Guvernul, la solicitarea presedintelui, a reactionat prompt si a convocat luni sedinta Comisiei de desecretizare a documentelor de stat. Ultima sedinta a acesteia a avut loc in 2006.

„Au fost desecretizate dosarele din perioada 1974-1984, adica o perioada foarte importanta pentru redactarea raportului final, considerata pana mai ieri tabu de catre cercetatorii istorici. Comisia de desecretizare s-a aratat a fi deschisa pentru a solutiona toate problemele legate de alte fonduri arhivistice (SIS, MAI, MAEIE etc.)”, a spus Mihai Tasca, secretarul Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *