Actualitate

A murit scriitorul american, Jerome David Salinger

Scriitorul american Jerome David Salinger, cunoscut mai ales pentru romanul "De veghe in lanul de secara", a decedat la varsta de 91 de ani. Jerome David Salinger a murit miercuri in locuinta sa din New Hampshire, in nord-estul Statelor Unite. Stirea a fost confirmata de Philis Wesburg, agentul scriitorului.

Scriitorul american ramane celebru atat pentru romanul sau "De veghe in lanul de secara", al carui protagonist, antieroul Holden Caulfield, a fost asumat de adolescenti ca un adevarat simbol al rebeliunii, cat si pentru misterul care i-a inconjurat viata.

In pofida succesului inregistrat de acest roman, lansat in 1951, Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 si nu a acordat niciun interviu presei in ultimii 28 de ani. Viata scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia in satul Cornish, din New Hampshire.

Potrivit relatarilor fiicei scriitorului si ale unei prietene apropiate a acestuia, Salinger a scris pana spre sfarsitul vietii, insa niciun manuscris al sau nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii, desi acesta ramane un autor foarte apreciat si cu foarte multi admiratori.

"Iubesc sa scriu si va asigur ca scriu cu regularitate. Insa scriu pentru mine si vreau sa fiu lasat in pace in timp ce fac asta", a declarat Salinger publicatiei Boston Globe in 1980.

Nascut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome David Salinger a inceput sa scrie in adolescenta. In 1940, el a publicat nuvela "The Young Ones", in revista americana Story, iar in 1942 s-a inrolat in armata, participand ulterior la Debarcarea din Normandia, o experienta care l-a marcat profund.

Revenit in Statele Unite, Salinger publica, in 1948, in revista The New Yorker, nuvela "O zi perfecta pentru pestii banana (A perfect day for bananafish)", in care-i prezinta cititorilor sai, pentru prima oara, pe membrii familiei Glass, care vor aparea ulterior in mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitiva a lui Salinger in lumea literara vine odata cu romanul "De veghe in lanul de secara", care a devenit deja o opera clasica si care este vanduta anual in 250.000 de exemplare. Romanul spune povestea lui Holden Caulfield, un adolescent in varsta de 16 ani, exmatriculat de la liceu cu numai cateva zile inainte de vacanta de iarna. Stilul exploziv, care recurge si la expresii argotice si cu tenta sexuala, au facut ca aceasta carte sa fie interzisa in unele tari.

"De veghe in lanul de secara" s-a vandut pana in prezent in mai mult de 65 de milioane de exemplare.

In 1965, dupa alte cateva carti publicate, printre care "Noua povestiri", "Dulgheri, inaltati grinda acoperisului", "Seymour: o prezentare" (2002), "Franny si Zooey", Salinger a disparut de pe scena literara americana.

MEDIAFAX

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *