Actualitate

A urcat la cer prietenul nostru, Andrei

Joi, 4 iunie, la ora 18.00, corpul neinsufletit al lui Andrei Vartic va fi adus la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, unde va sta pana vineri dimineata, ora 10.00. Mitingul de comemorare al regretatei personalitati va avea loc la Cimitirul Central din str. Armeneasca din Chisinau, la ora 12.00.

Marti seara, la 22.50, s-a stins din viata Andrei Vartic – actor si regizor de teatru, publicist, scriitor, om politic, cercetator al vechilor culturi carpato-dunarene, fondator al Institutului Civilizatiei Dacice, ex-deputat in Parlamentul RM si ex-consilier prezidential, fruntas al Miscarii de eliberare nationala. In ianuarie 2009, el a suferit o interventie chirurgicala la ficat, ultimele luni fiind internat la Spitalul Republican, unde a si murit. Potrivit familiei, inmormantarea este planificata pentru ziua de vineri.

Andrei Vartic s-a nascut pe 21 octombrie 1948 la Danceni, jud. Chisinau, in familia lui Vasile si Zinovia Vartic. Pe linie materna este inrudit cu sociologul si folcloristul Petre Stefanuca (1906-1942), discipol al scolii sociologice a lui D. Gusti. Bunelul lui, Andrei Constantinov, fost primar la Ialoveni, a murit in Gulag ca detinut politic.

Si-a inceput viata ca student urmarit si anchetat de KGB pentru conducerea mai multor actiuni pro-romanesti si antitotalitariste. Timp de sapte ani nu este primit nicaieri la lucru; este arestat de mai multe ori la Moscova, Vilnius, Riga, Leningrad. In anii 1977-1990 a elaborat structura cercetarii multidisciplinare a civilizatiei dacice. A fondat la Filarmonica din Chisinau Teatrul Poetic (16 martie 1977), cu care a prezentat cateva mii de spectacole de literatura medievala si clasica romaneasca. La Casa de discuri „Melodia” din Moscova a editat LP-ul de poezie ritualica romaneasca „Inoata, inoata, bour negru”. In 1980 realizeaza filmul artistic „Medeea”, care descrie crimele totalitarismului. Propune (27 mai 1988) crearea Frontului Popular din Moldova (FPM), organizeaza si conduce adunarea de fondare a acestuia (3 iunie 1988). Membru activ al Cenaclului „A. Mateevici” si al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste si pro-romanesti, participant la organizarea Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. In 1990-1994, este deputat in primul Parlament al R. Moldova.

Profund atasat valorilor nationale, de-a lungul anilor, Andrei Vartic s-a manifestat ca un publicist activ. A sustinut o rubrica si la TIMPUL, fiind unul dintre cei mai fideli prieteni ai publicatiei noastre. Ultima sa carte, pe care a editat-o in octombrie trecut, cand implinea 60 de ani, a intitulat-o „Timpul lui Eminescu”… „…care s-a scris la TIMPUL”, a adaugat el in autografele pe care ni le-a lasat atunci.

Dumnezeu sa te odihneasca in pace, draga prieten Andrei Vartic!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *