Actualitate

Absolvenţii liceelor cu predare în limba rusă din Moldova NU POT candida pentru un loc la facultăţile cu predare în limba română

Tinerii se confruntă cu o astfel de situaţie din cauza unui regulament al Ministerului Educaţiei, care are însă o explicaţie – numărul limitat de locuri pentru absolvenţii de alte etnii.

În acest an, tinerii care au studiat în licee cu predare în limba rusă nu-şi vor putea continua studiile la o facultate cu predare în limba română. Membrii comisiilor de admitere refuză să primească dosarele acestor absolvenţi, chiar dacă tinerii au medii mari şi cunosc foarte bine limba de stat.

Potrivit acestuia în anul de studii curent, numărul de absolvenți de liceu vorbitori de limbă rusă este în jur de 4100, ceea ce constituie 14,6% din numărul total de absolvenți.

Potrivit regulamentului de admitere, candidaţii deţinători ai diplomei de bacalaureat cu limba rusă de instruire participă la concursul de admitere doar la cota stabilită pentru specialităţile/domeniile de formare profesională cu limba rusă de instruire. După înmatriculare și formarea grupelor în baza cotei stabilite, candidații alolingvi pot opta pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituţia preuniversitară absolvită, fapt consemnat în Fişa de înscriere la concursul de admitere.

În contextul autonomiei universitare, instituțiile de învățământ superior examinează fiecare caz în parte, atunci când candidații alolingvi solicită să fie înmatriculați la studii în limba română.

Actualmente, în cadrul universităților, la ciclul I, studii superioare de licență, își fac studiile 14.373 reprezentanți ai minorităților naționale. În jur de 4,2 mii de studenți care urmează procesul de studii în limba rusă beneficiază de studii cu finanțare bugetară.

De reținut că, în R. Moldova activează cinci universități în care studiile sunt realizate doar în limba rusă. În același timp, nu avem nici o universitate în care studiile să se realizeze doar în limba română.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *