Editorial

Academia de Mituri a Moldovei

Aceste fonduri se duc unde vrei, numai nu în domeniul cercetărilor și științei. Mai nou, AȘM a început să se ocupe și de mitologia creștin-ortodoxă. Recent, am rămas stupefiat de o conferință „științifică” națională care a avut loc la AȘM. Conferința se numea „Biserica Ortodoxă din Moldova și statul. Credință și cunoaștere.”

În anul 2016, în secolul XXI, când lumea civilizată intenționează să colonizeze planeta Marte, savanții moldoveni se adună cu popii la conferințe ca să discute despre credința în ființe mitologice. În fine, nu mă miră stereotipurile astea ale noastre, suntem încă în Evul Mediu și tratăm bolile cu rugăciuni. De exemplu, am aflat recent că în sectorul Râșcani va fi inaugurată o cruce imensă, care „va răni demonii din ceruri”. În timp ce mașinile alunecă în găurile care apar peste tot în asfaltul Chișinăului, iar copacii omoară oameni și distrug automobile, noi instalăm o cruce care va „lupta cu demonii din ceruri”.

Îmi imaginez o viitoare conferință științifică cu participarea savanților din toată lumea. Savanții americani vor povesti despre o nouă misiune spațială, chinezii se vor lăuda cu o invenție care va lupta cu poluarea mediului, englezii vor descoperi medicamentul contra SIDA și cancer, francezii vor demonstra inteligența artificială, iar moldovenii vor spune că uite, am inventat o nouă mătanie care te ferește de toate bolile și luptă cu demonii din cer. Succese, stimați savanți! Și nu uitați să faceți câte 40 de mătănii în fiecare seară și să rostiți tot de atâtea ori Tatăl Nostru, anume așa veți aduce progresul științific în Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *