Actualitate

Accidentul vascular cerebral, a doua cauză de mortalitate în R. Moldova

 în R. Moldova, de la 13 mii în 2008 până la peste 70 de mii în 2014, potrivit celor mai noi date prezentate de Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Accidentul vascular cerebral este prima cauză de invaliditate în lume şi a doua cauză de mortalitate în R. Moldova. În ţara noastră, cel mai mare număr de pacienţi este înregistrat în raionul Floreşti, iar pe plan mondial – în Federaţia Rusă și China. Despre această patologie am discutat cu Stanislav Groppa, academician la Academia de Ştiințe a Moldovei și doctor habilitat în ştiinţe medicale.

– Care sunt cele mai frecvente boli neurologice întâlnite în R. Moldova?
– Statisticile ne vorbesc că cea mai frecventă patologie este accidentul vascular cerebral. Aceasta este o problemă majoră a societății, a medicinei practice și o problemă de cercetare. Există și alte patologii, des întâlnite, de exemplu epilepsia sau dereglările de cunoștință. Este dramatic faptul când o persoană, fie tânără, fie un copilaș sau una de vârsta a treia, își pierde cunoștința. Acest fapt trezește zeci de întrebări, sau să zicem, cefaleea, dureri de cap, migrena, care te deconectează dintr-o activitate zilnică. Apoi mai există dereglări de mișcare, când persoana este inaptă să-și coordoneze mișcările, nu poate să se deplaseze. Alte patologii, frecvent întâlnite, sunt boala Parkinson și Alzheimer.

– Dacă vorbim despre accidentul vascular cerebral, cum se manifestă această patologie?
– Accidentul vascular cerebral înseamnă o afectare a unui vas, care alimentează o structură sau o parte a țesutului cerebral. Este o patologie cu un debut acut, adică se începe imediat, brusc într-o perioadă scurtă, care are loc într-o evoluție lentă, dar cu instalare rapidă. Sunt cazuri când pacienții suferă AVC-uri minuscule care nu afectează organismul. Oamenii nici nu știu că au suferit un atac cerebral vascular. Însă, sunt cazuri când pacienții devin imobilizați imediat ce acesta s-a produs. Fie că o mână sau un picior devine amorțit, apoi omul nu mai poartă membrele, fiindcă acestea nu funcționează. În cazurile grave, pacienții nu se mai recuperează.

– Care ar fi acești factori cauzali?
– În R. Moldova cei mai frecvenți factori sunt, hipertensiunea arterială, dereglările de inimă, ateroscleroza, maladiile reumatice, patologiile sângelui, boala alzheimică. Dar vreau să zic că nu numai factorii legați de schimbări ale metabolismului organismului provoacă în timp AVC, ci și fumatul sau utilizarea alcoolului în doze mai mari cresc posibilitatea apariției accidentului vascular cerebral.

– Totuși de ce depinde mai mult apariția accidentului vascular cerebral?
– Accidentul vascular, până la urmă este un rezultat al mai multor factori și teologii, nu este apedincită, care este inflamat, ci este o uzură, o afectare integrală a organismului. Depinde de adresabilitate la cultura medicală, la cultura sanitară. Este important dacă persoana se adresează la timp medicului, își cunoaște starea de sănătate, menține dieta, are o activitate fizică dozată, are un somn normal, o bază materială care îi permite să fie sănătos. Să fii sănătos înseamnă să ai o cultură de sănătate și nu în ultimul rând, să ai posibilități financiare. Pe lângă acestea stresul este un factor de risc, depresia la fel este un factor de risc important. Acești factori induc dereglări comportamentale, induc starea tensiunii, dereglări de somn, care la rândul lor creează mai departe accidentul vascular cerebral.

– În acest context, cum se tratează această patologie?

– La acest capitol este foarte importantă prevenția, iar ca să previi trebuie să cunoști factorii de risc, personalizați, adică fiecare persoană își are biografia sa, particularitățile sale. Tratamentul accidentului vascular cerebral depinde de perioada de când pacientul propriu-zis a suferit AVC până atunci când primește medicamentele necesare. Altfel spus cu cât mai repede te adresezi medicului, cu atât vor crește șansele ca maladia dată să nu afecteze întreg organismul uman. Apoi este important să cunoaștem faptul că cei care supraviețuiesc necesită reabilitare, care în unele cazuri durează ani de zile.

– Tratamentele naturale sunt recomandate în cazul accidentului vascular cerebral?
– Eu aș vorbi despre o alimentare corectă, naturală, biologic curată, cât mai multe lactate, cât mai multe produse vegetale. De exclus produsele sintetice, iar tratamentul se efectuează în dependență de cauză. Fiecare pacient este un caz aparte. Aici nu putem generaliza. Dacă persoana în cauză suferă de hipertensiune trebuie tratată hipertensiunea. Fiecare caz, astăzi presupune medicina personalizată, fiecărui pacient i se elaborează un plan de investigații și un tratament corespunzător.

– Ați menționat despre o alimentare corectă, care ar fi rolul acesteia în evoluţia patologiei accidentului vascular cerebral?
– Alimentarea joacă un rol destul de important, fiindcă sunt produse care au un caracter protectiv, produsele vegetale, alimentarea corectă la timp, nu mai târziu de ora 18:00. Pe lângă acestea sunt şi produse care stimulează creşterea factorilor de risc. Să zicem multe dulciuri produc diabetul zaharat, plăcintele în exces, toate produsele prăjite, carnea de porc. Toate acestea nu sunt recomandate în cantităţi mari. De multe ori, alimentația este un factor de risc, de aceea este foarte important să ne alimentăm corect pe tot parcursul vieții.

– De fapt care este situația în R. Moldova la capitolul bolilor neurologice și anume a accidentului vascular cerebral?
– Conform statisticilor, bolile vasculare în anii 2008, în R. Moldova erau la evidență 38 de mii de persoane, iar în 2014 cifra aceasta a inclus 70 de mii de persoane, care au făcut accident vascular cerebral, o creștere destul de pronunțată. Pot să vă mai zic că populația R. Moldova este în curs de îmbătrânire. Numărul copiilor și a persoanelor tinere se află într-o continuă descreștere, astfel populația este într-un proces de îmbătrânire, de aceea și patologia dată este în creștere.

– Ați creat un laborator, cu mulți ani în urmă, unde ați efectuat mai multe cercetări în acest domeniu. Vreau să vă întreb dacă în prezent acesta funcționează și dacă mai lucrați și în prezent la o cercetare?
– Este adevărat, funcționează și în prezent acest laborator. Acum, noi efectuăm o cercetare la nivel național. Este de fapt o colaborare cu Universitatea de Medicină din Salzburg și Universitatea Cornelius din SUA. Cercetăm populația în diverse localități cu scopul de a depista factorii de risc cu care se confruntă populația R. Moldova în raport cu AVC. Este un control complex cu implicarea medicilor neurologi și reumatologi. Scopul nostru este de a preveni persoanele din timp care sunt predispuse la astfel de boli neurologice. Această cercetare ne va ajuta să cunoaștem mai bine factorii de risc și să prevenim cazurile când persoanele au o predispunere mai mare spre AVC.

– Ați înregistrat primele rezultate în această cercetare despre care ați putea să ne spuneți?
– Avem primele rezultate și acestea arată că situația nu este deloc îmbucurătoare. Noi am cercetat persoanele care au un mod de viață activ și muncesc, nu pe cei care se adresează la medic, ci pe cei care nu se adresează medicilor. Aproximativ jumătate dintre persoanele examinate au hipertensiune arterială, cu atât mai mult jumătate dintre ei nu cunosc că suferă de această maladie, iar cei care cunosc nu se tratează, nu primesc medicamente, iar unii chiar dacă iau pastile, nu o fac regulat.

– În această ordine de idei, de ce se întâmplă acest fapt?
– Oamenii trebuie să cunoască că este foarte important să își măsoare tensiunea arterială. Mulți dintre ei nu atrag atenția acestei maladii, nu primesc medicamente zilnic, nu au o agendă a sănătății, unde să-și noteze ce fel de medicamente, ce tip și de câte ori trebuie primite. Situația este și mai tristă în cazurile când persoanele pe care le-am depistat cu hiperglicemie, început de diabet, acestea nici nu cunosc că au semnele diabetului, iar cei care cunosc nu primesc tratament. Iată și rezultatul accidentului vascular cerebral. Aceștia nu primesc medicamente, nu tratează tensiunea, paralel au glicemie ridicată sau alte boli, astfel are loc o cumulare a factorilor de risc, care induc spre accident vascular cerebral.

– Cum să-şi dea seama o persoană că trebuie să se adreseze medicului neurolog la timp?
– În general este necesar odată în an de a efectua un control medical riguros. Dacă apar unele semne care deranjează pacientul, o durere de cap, o slăbiciune, o instabilitate, apare cefaleea, este necesar imediat să te adresezi medicului. Nu trebuie să te conduci de ideea: ,,…mi-a trece…’’. Chiar şi cele mai neînsemnate semne trebuie luate în seamă şi discutate cu medicul. Apoi, trebuie frecvent de controlat starea tensiunii arteriale. La final aş îndemna oamenii să nu se conducă de ideea ,,nu mai merg la medic, ce o să-mi spună el nou? Este o negare foarte frecventă care se echivalează cu neperceperea situaţiei. Trebuie să te cunoști pe tine, să-ţi cunoşti resursele sănătăţii, problemele legate de sănătate şi ulterior să faci o profilaxie, să-ţi cunoşti problema şi să o menţii la control. Doar astfel, vom avea mai puține cazuri ale maladiilor grave și mai mulți oameni sănătoși.

Victoria Ciumac

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *