Actualitate

Acronimele spaimei: NKVD, KGB, „Rospotrebnadzor”

Motive formale se găsesc oricând. Entităţile superioare de la Moscova sunt pregătite să producă ample documentaţii prin care să dovedească a mia oară că tot Chişinăul e de vină. Dacă nu e Chişinăul, atunci la sigur e conjunctura internaţională. Indiferent de motivarea oficială, se întâmplă ceva neplăcut: se blochează exporturile de vinuri şi fructe, creşte preţul la gaze, sunt expulzaţi gastarbeiterii. Cine mai are timp să analizeze ce a zis entitatea superioară Rospotrebnadzor în urmă cu un an, doi sau cinci? Ce era bine acum cinci ani a devenit rău acum trei şi din nou bine anul trecut. Predictibilitate în relaţiile economice cu Rusia? Sigur că da! Dacă sunt luate în calcul şi evenimentele politice (care teoretic nu ar trebui să influenţeze preţurile). Schimbările de atitudine ale acronimelor moscovite de azi seamănă până la identitate cu cele de acum aproape un secol. În RASSM s-a început cu moldovenizarea limbii române, iar după doar câţiva ani s-a trecut la românizare. Moldovenizatorii au fost epuraţi rapid ca duşmani ai URSS. După care au fost executaţi rapid şi „românizatorii”, şi s-a revenit la „moldovenizare”. Pentru acronimele de la Moscova nu a contat niciodată existenţa unor reguli. Au supravieţuit doar cei care le-au jurat credinţă veşnică. Nici asta n-a fost însă o garanţie, de multe ori acronimele moscovite executându-i fără milă pe unii pioni credincioşi – doar aşa, pentru ca restul să ştie de frică şi să nu încerce vreun pas greşit.

Scumpirea gazelor naturale sau blocadele repetate ale vinurilor trebuie puse în balanţă cu declaraţiile ce adie dinspre Răsărit. Marian Lupu spunea mai ieri că „politicienii de la Moscova, autorităţile, în general, au o atitudine europeană faţă de partenerii de dialog, fără ingerinţe în afacerile noastre interne”. Să dea Dumnezeu să fie aşa şi Rospotrebnadzor să nu aplice o nouă blocadă a vinurilor. Dar, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci abia aştept declaraţiile dlui Lupu cu privire la atitudinea europeană a Moscovei faţă de partenerii de dialog. Şi voi aştepta cu nerăbdare declaraţiile ambasadorului Valeri Kuzmin, care mai deunăzi acuza Occidentul şi România de amestec în treburile interne ale R. Moldova. Nu îmi fac griji că nu vor şti ce să spună, doar vreau să le admir acrobaţiile declarative, care se vor suci de la o zi la alta în funcţie de voinţa atotputernicelor acronime de la Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *