Editorial

Adevăratele alegeri: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală

În primul rând la Chişinău „Ziua Victoriei” a acoperit total „Ziua Europei”. Tot scenariul desfăşurat a fost în interesul exclusiv al Moscovei: Uniunea Europeană a ieşit din orice fel de discuţie. Pentru mobilizare este nevoie de o idee: scenariştii Moscovei au scos din tolbă ideea „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, victoria împotriva „canibalilor români”, au pus pe scenă câţiva lăutari şi au acaparat întregul spaţiu public. Pro-europenii de la Chişinău s-au grăbit să combată scenariul Moscovei şi astfel au devenit marionetele unor scenarişti dibaci. Contestatarii evenimentului au jucat în piesa Moscovei un rol extrem de important, au îmbrăcat haina ameninţării „neo-naziste”, au legitimat prin virulenţă un non-eveniment, i-au dat amploare. Atitudinea reactivă i-a înscris pe o traiectorie previzibilă şi utilă.

Negativismul este păgubos – cum ar fi fost dacă toate eforturile de „combatere” a „Zilei Victoriei” ar fi fost canalizate într-un sens pozitiv? Cum ar fi fost dacă toţi luptătorii împotriva lui Rogozin ar fi organizat o manifestare pentru „Ziua Europei”, manifestare care să strângă mult mai mulţi oameni? Cum ar fi fost dacă steagurile roşii ar fi fost îngropate într-o mare de steaguri albastre? Cum ar fi fost dacă 100.000 de oameni ar fi cântat în cor „Limba noastră” astfel încât să-i acopere pe lăutarii Moscovei? Cum ar fi fost dacă mass-media ar fi consemnat concertul din Piaţa Marii Adunări Naţionale în câteva rânduri sau ştiri de 30 de secunde şi majoritatea dezbaterilor s-ar fi purtat asupra parcursului european al Chişinăului?

Toate cele de mai sus ar fi fost posibile cu o singură condiţie: să existe un pol politic şi public care să creadă cu adevărat în şansa europeană a Republicii Moldova. Acest pol a existat până nu de mult şi ar fi fost în stare să îngroape circul cu „Ziua Victoriei”. În lipsa liderilor poporul se împrăştie, iar liderii pro-europeni de la Chişinău fac tot posibilul să îşi distrugă şansele. Alegerile – anticipate sau la termen – vor fi din nou alegeri geopolitice în Republica Moldova. Cu un concert şi puţin circ mediatic, Rogozin a lansat platforma electorală a Moscovei pentru alegerile de la Chişinău: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Ideea e simplă, o poate pricepe oricine: gaze ieftine, locuri de muncă în construcţii pentru gast-arbeiteri, viitor luminos, aşa cum a fost nu demult în Uniunea Sovietică. De cealaltă parte linişte. Uniunea Europeană a ieşit din discuţie, cel puţin în plan public. Altele sunt preocupările în aceste momente: discuţii sterile despre împărţeala funcţiilor, jigniri reciproce abile şi ameninţări inutile. Campania electorală a început cu o victorie de imagine a Uniunii Vamale, un eveniment reuşit, felicitări scenografilor. Rămâne să vedem dacă ideea europeană îşi va regăsi la timp polul politic şi public la Chişinău astfel încât să se prezinte la alegeri cu şanse minime. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *