Timpul.md

Sănătate 10 Iunie 2020 | 14:13

Adevărul despre rucola! Ce au descoperit oamenii de știință?

 Promovate ca fiind un aliment sănătos, frunzele de rucola pot deveni totuși un real pericol pentru sănătate.

Cercetătorii au descoperit că una din zece analize realizate pe frunzele de rucola au indicat un nivel crescut de nitrați. Mai exact, unul din zece eșantioane cultivate de britanici a depășit limita maximă admisă, a anunțat Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA), citată de Daily Mail.

Reponsabili din Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus limite în privința reziduurilor de nitrați din legumele cu frunze pentru că au descoperit o legătură între aceste substanțe și cancer.

Rucola este considerată sănătoasă datorită nivelului ridicat de vitamine C, K și A și în consecință este bine vândută.Cercetările efectuate de FSA au stabilit însă că, deși majoritatea tipurilor de frunze verzi au înregistrat scăderi ale nivelului de nitrați, în privința rucolei cifrele sunt mai mari, iar tendința este în creștere.

Nivelurile mari de nitrați sunt asociate cu utilizarea de îngrășăminte artificiale, în special pentru culturile realizate în sere sau solarii în lunile de iarnă.

Dovezile privind efectele consumului de nitrați sugerează că sunt benefice la niveluri scăzute, contribuind la reducerea tensiunii arteriale, dar devin nocive dacă depășesc limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Nitrații sunt substanțe chimice care există în plante, soluri și apă. Concentrația de nitrați în țesuturile plantelor este variabilă, dar legumele cu frunze verzi, atunci când sunt consumate crude, pot conține cantități relativ mari”, au spus reprezentanții FSA. „Concentrația peste un prag poate reprezenta un risc pentru sănătate, iar nivelurile ridicate de nitrați au fost asociate cu tipuri de cancer.”, au mai arătat autorii studiului.

Cercetările au scos la iveală că rucola este un „hiperacumulator” de nitrați din sol, în timp ce se raportează că aceste substanțe chimice au o legătură în special cu cancerul gastro-intestinal. 

sanatatea.tv

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus