Cultură

Admiterea la facultate va fi efectuata in baza atestatelor

Admiterea la facultate, in sesiunea 2009, se va realiza in baza rezultatelor obtinute de candidati la examenele de bacalaureat sau de absolvire a scolii medii de cultura generala.Potrivit informatiei de la Ministerul Educatiei si Tineretului, pentru anul 2009 se prevede inmatricularea in universitati (ciclul I) a 20 mii de persoane, inclusiv cu finantare bugetara 7815 persoane si circa 12 mii in baza de contract. Locurile cu finantare bugetara sunt prevazute numai pentru universitatile de stat.

Din cele peste 12 mii de locuri in baza de contract, 9,7 mii sunt prevazute pentru institutiile de invatamant superior de stat, iar 2,4 mii locuri – pentru universitatile private. La studii superioare de masterat se propun circa 3,4 mii de locuri, suficiente pentru 35 la suta din numarul absolventilor ciclului I.
In sesiunea 2009, admiterea va fi organizata la circa 170 de specialitati.
In anul curent, va fi mentinuta cota de 15 la suta din numarul total de locuri prevazute in planul de inmatriculare cu finantare bugetara pentru anumite categorii defavorizate de candidati, cum ar fi copii orfani, copii invalizi de gradul I si II, copiii din familiile cu trei si mai multi copii, absolventii scolilor din localitatile de est ale republicii si din mun. Bender s.a. La admiterea 2009, vor beneficia de facilitati si premiantii olimpiadelor internationale si nationale.
Concursul de admitere in universitati la ciclurile I si II se va desfasura in perioada 16 iulie – 12 august. In prezent, in republica activeaza 30 de institutii de invatamant.

MOLDPRES
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *