Editorial

Adormirea Maicii Domnului

Una închinată Maicii Domnului. E un bun prilej de cinstire și de aducere aminte. Pentru că prin cuvântul său către arhanghelul Gavriil a făcut posibilă mântuirea noastră a tuturor. E un lucru despre care toți cei care afirmă că Fecioara Maria a fost „o simplă femeie” ar trebui să țină cont.

Căci dacă Dumnezeu L-a făcut pe om liber, Fecioara Maria a avut libertatea să conlucreze sau nu cu Dumnezeu la mântuirea noastră. De aceea Evanghelistul Luca ne redă întocmai răspunsul Mariei: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1; 38).

Puține cuvinte ne-au rămas de la Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Cele mai multe sunt în imnul de laudă pe care ea îl rostește când se întâlnește cu Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe care îl putem citi tot în primul capitol de la Luca. Dar așa cum spuneam cu câțiva ani în urmă, există două rostiri pe care nu trebuie să le trecem cu vederea și pe care dacă le luăm aparte le putem numi învățătura Maicii Domnului.
Mai întâi mă refer la acest răspuns dat Arhanghelului Gavriil, apoi la sfatul dat nuntașilor din Cana Galileii, atunci când prin mijlocirea ei, Iisus face prima minune, deși îi spusese Maicii Sale că încă nu a venit vremea Lui, adică timpul în care El să săvârșească minuni.

Știm deja continuarea. Trecând peste cererea lui Iisus de a nu se amesteca în treburile celor rămași fără vin, Maica Domnului le spune nuntașilor: „Faceți totul cum vă va spune El” (Ioan 2; 5). Iar Iisus preface apa în vin.

Acest ajutor îl putem primi prin mijlocirea ei. De aceea biserica o numește grabnică ajutătoare. Dar, pe de o parte, dacă extrapolăm cuvintele ei: „Faceți totul cum vă va spune El”, vedem că e calea cea mai clară spre mântuire.

Să putem face în lume tot ce ne spune Iisus Hristos și să putem în toate să îi spunem lui Dumnezeu ca Fecioara Maria: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!” e tot ce trebuie să facă un om ca să ajungă la sfințenie. Să fie în slujba Domnului și să împlinească poruncile Lui.

Prin câteva cuvinte simple, care arată ce fel de credință avea ea, Fecioara Maria ne devine o adevărată sfătuitoare, un model și o mijlocitoare, vrednică de preacinstire din partea noastră, a celor care știm că ea nu a fost o simplă femeie, ci Născătoare de Dumnezeu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *