Actualitate

Afacerea de succes cu plăcinte a unui student din Republica Moldova

Rotunde, rumene, cu blatul subţire şi umplutura cât mai puţin procesată, plăcintele care se coc în laboratorul abia deschis în Iaşi sunt o noutate pentru români. Nu şi pentru Iurie Mitrea, un student venit de peste Prut.

IURIE MITREA, proprietarul plăcintăriei: Fiind din Republica Moldova şi făcând facultatea aici, la Iaşi, duceam lipsa plăcintelor de acasă. Făcute de mama, făcute de bunici. Şi totdeauna mă gândeam, oare de ce la Iaşi nu sunt plăcintele cu care sunt eu obişnuit din copilărie.

Dorul de plăcinte s-a transformat în idee de afaceri. Lipseau, însă, banii. Aşa că studentul a pus reţetele mamei într-un proiect pe care l-a înaintat spre evaluare în programul StartUp Nation. A primit 200.000 de lei, bani nerambursabili, pe care i-a investit în aparatură. Primul angajat a fost chiar mama lui.

IURIE MITREA, proprietarul plăcintăriei: Un mare ajutor mi-a fost mămica, pentru că chiar şi acum mama este în bucătărie. Ea este motorul afacerii şi datorită ei am reuşit să iniţiez această afacere.

Este nevoie de multă măiestrie pentru a pregăti o plăcintă moldovenească aşa cum trebuie. Aluatul, făcut doar din apă, făină şi sare se întinde cu mâna până devine subţire ca hârtia.

Umplutura se face din fructe ori din brânză sărată cu mărar sau alte condimente.

Patiseriile sunt cele mai de succes afaceri începute cu banii primiţi prin programul de stat StartUp Nation. Urmează atelierele de croitorie şi afacerile din domeniul IT. În baza unui proiect, antreprenorii pot primi până la 200.000 de lei de la stat. Anul acesta, peste 33.000 de proiecte s-au înscris în program. Doar 10.000 vor fi finanţate.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *