Actualitate

Aflăm din nou care sunt Top 10 alimente dăunătoare pentru inimă

Săptămânalul TIME a explicat ce alimente ne afectează inima şi de ce.

Burgerii de la fast-food

Nu ştim cu siguranţă dacă grăsimile saturate influenţează în mare măsură bolile de inimă, însă, consumate moderat, carnea de calitate, de la animale crescute ecologic, ar putea să aibă efecte benefice asupra sănătăţii, spune Dr. Regina Druz, profesor de cardiologie asociat la Universitatea Hofstra şi şeful secţiei de cardiologie la Spitalul St. John din New York. Dar de obicei: „grăsimile animale saturate, în combinaţie cu carbohidraţi, dăunează sănătăţii inimii“. Întodeauna e o idee bună să evităm restauranetele de tip fast-food.

Carnea procesată

E bogată în grăsimi saturate şi chiar şi carnea cu mai puţine grăsimi conţine cantităţi mari de sare. De exemplu, şase felii subţiri de mezel conţin jumătate din cantitatea zilnică recomandată de sodiu, potrivit American Heart Association. „Cei mai mulţi oameni ar trebui să urmeze o dietă fără prea multă sare, pentru că sodiul duce la creşterea tensiunii arteriale“, spune Dr. Laxmi Mehta, directorul Programului pentru sănătatea cardiovasculară a femeilor la Ohio State University Wexner Medical Center.

Mâncăruri prăjite

Mai multe studii au corelat consumul de prăjeli cu bolile de inimă. Metodele convenţionale de prăjire duc la formarea unor grăsimi care cresc colesterolul rău. „Dacă prăjeşti în timp scurt acasă legume cu ulei de măsline şi de cocos, nu este nicio problemă“, spune Druz.

Bomboanele 

Experţii spun că adaosul de zahăr contribuie la obezitate, la creşterea colesterolului şi la diabet, toate determinând boli ale inimii. Dr. Druz le recomandă tuturor celor care au probleme cu inima să evite zahărul adăugat.

Băuturile îndulcite

Americanii consumă mult zahăr adăugat pentru că beau multe sucuri. Rapoartele recente ale Guvernului arată că peste 60% dintre copii, 54% dintre bărbaţi şi 45% dintre femei au băut cel puţin un suc îndulcit pe zi, între 2011 şi 2014.

Cerealele cu zahăr

Chiar şi alimentele care par să facă parte dintr-o dietă echilibrată pot să conţină zahăr. “Dacă mănânci carbohidraţi rafinaţi şi zahăr dimineaţa îţi creşte nivelul de zahăr din sânge, apoi coboară şi apare nevoia de a consuma mai mult zahăr pe parcursul zilei, spune Druz. În schimb, recomandă consumul de frute cu ou sau avocado şi pâine din cereale integrale.

Prăjiturile şi produsele de patiserie

Sunt pline de zahăr şi sunt preparate, de obicei, cu grăsimi saturate precum uleiul de palmier sau uleiul vegetal parţial hidrogenat.

Margarina

Dietele bogate în acizi graşi cresc riscul apariţiei bolilor de inimă. Aceştia sunt prezenţi în margarina care rămâne solidă la temperatura camerei, uneori vândută drept mai sănătoasă decât untul. Alegeţi mai degrabă margarina moale, uşor de întins, care nu conţine uleiul vegetal parţial hidrogenat.

Pizza

După mezeluri, pizza ocupă locul al doilea pe lista celor şase alimente sărate, realizată de American Heart Association. Conţine atât sodiu, cât şi grăsimi saturate, aşa că, atunci când o consumaţi, ar fi indicat să vă limitaţi la una sau două felii.

Sucurile dietetice

Chiar dacă au zero calorii, acestea nu sunt sănătoase. De exemplu, cercetările corelează bolile de inimă cu consumul de cola. Unele studii arată că cei care beau sucuri dietetice au tendinţa să consume mai multe calorii decât în mod obişnuit.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *