Cultură

Aflata in reparatie, biserica Duminica Tuturor Sfintilor cere ajutor

Biserica „Duminica Tuturor Sfintilor” are o istorie aparte inca de la infiintarea ei, in urma cu aproape doua sute de ani. In subsolul ei sunt inmormantati circa 100 de oameni ilustri, compozitori si personalitati ale Chisinaului. Lacasul este unul dintre cele mai vizitate din capitala, probabil, gratie faptului ca se afla pe teritoriul Cimitirului Central, spun administratorii bisericii. Acum, Biserica se afla in reparatii, iar parohul ei, Eugen Batca, nu stie de unde poate sa mai adune inca doua milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor.

Din cartile vechi ramase in biserica aflam ca, la 1813, pe teritoriul Cimitirului Central a fost construita o capela in care se faceau parastase si se oficiau slujbele defunctilor. Arhitectii ei au fost fratii Bernardazzi. In scrierile vechi se mai mentioneaza ca aici veneau si se rugau oameni de vaza din Chisinau – scriitori, compozitori – care, mai tarziu, au fost inmormantati in subsolul bisericii. Deocamdata nu am putut sa intru ca sa aflu cine sunt acele personalitati, deoarece subsolul se afla in reparatie.

Localul a fost transformat din capela in biserica pe la 1970. Desi, pe parcursul anilor, cladirea a fost afectata de ploi, ninsori si cutremure, ea nu a fost renovata niciodata nici in exterior, nici in interior. Se astupau doar crapaturile. Actualul paroh, care slujeste in local din 1997, spune ca biserica, desi este monument de arhitectura, n-a fot luata sub protectia statului. „Vreau sa fie luata sub protectia statului, ca sa fim sustinuti financiar la reparatia sfantului locas”.

Dansul a hotarat sa nu lase biserica de izbeliste si a initiat reparatiile. „Am fost luat la intrebari de Artur Cozma, fostul ministru al Culturii: de ce am inceput reparatia fara acordul institutiei sale. Pana la urma, m-a lasat in pace”. Desi nu are bani, administratia locasului sustine ca biserica va fi refacuta capital, dupa tehnologii moderne, asta incluzand instalarea geamurilor de termopan si a incalzirii autonome. „Majoritatea banilor adunati sunt de la enoriasi.

Inteleg ca suntem in criza, dar as fi dorit sa contribuie financiar si acei care au rude inmormantate in cimitirul de aici”, precizeaza parohul. Ofranda unei persoane pentru biserica este de 10-50 de lei. Cu greu au fost adunati pana acum doar vreo 70 mii de lei.

Doua usi vechi au fost inlocuite cu altele noi, a fost reparata clopotnita si schimbat acoperisul, cheltuindu-se circa 500 mii de lei. „Mai avem nevoie de doua milioane de lei pentru restaurarea interiorului bisericii si a mormintelor din subsolul ei. Avem covoare frumoase si multe icoane pe care le ingrijim. In fiecare saptamana, impreuna cu slujitorii, facem curatenie generala, dar ele oricum au nevoie de restaurare, fiind foarte vechi”, afirma Batca.

Preturile materialelor de constructie sunt mari, iar reparatia bisericii ar putea dura mai mult decat a prevazut administratia de aici. „Un metru patrat de tencuiala costa circa patru mii de lei. Coloanele sunt foarte greu de refacut, deoarece-s vechi, un metru de coloana ne costa 265 euro. Am solicitat ajutor de la Presedintie si de la Primarie. Suntem in asteptarea raspunsului”, completeaza un slujitor.

Parohul mentioneaza ca biserica isi sarbatoreste hramul in fiecare an in cea de-a doua duminica dupa Inviere. Lucrarile de reparatie ar fi bine sa fie terminate pana in 2012, anul in care Biserica „Duminica Tuturor Sfintilor” va sarbatori, in rugaciune, 200 ani de la fondare.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *