Actualitate

AFP: Şapte consecinţe practice ale Brexitului pentru cetăţenii Marii Britanii

O carte fundamentală pentru a înţelege ce se întâmplă acum în lume
Pentru britanicii care trăiesc în Regatul Unit
VIZE Efectul cel mai imediat şi perceptibil al Brexitului ar urmă să fie asupra libertăţii de circulaţie a cetăţenilor britanici în alte ţări ale Uniunii Europene. Dacă un simplu act de identitate era suficient pentru deplasarea în spaţiul Schengen, deşi Marea Britanie nu este membru, ieşirea ţării din blocul comunitar ar trebui însoţită de necesitatea de a solicită viza pentru cetăţenii britanici care doresc să călătorească în Europa continentală. În prezent, doar 44 de ţări din 219 impun vize pentru cetăţenii britanici.

CĂLĂTORIILE
Britanicii ar trebui să se pregătească să cheltuiască mai mult decât până acum pentru a-şi petrece vacanţele pe Vechiul Continent. Nu doar pentru faptul că prăbuşirea lirei în raport cu euro le va reduce inevitabil puterea de cumpărare, dar şi în virtutea acordurilor comunitare care permit oricărei companii europene să opereze fără limita de frecvenţa, capacităţi sau preţuri în spaţiul aerian european.

"Piaţă unică a permis Ryanair să promoveze o revoluţie a călătoriilor ieftine în Europa", reamintea la jumătatea lui mai Michael O’Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.

Fără a mai vorbi de taxele de roaming pentru telefonică mobilă, şi ele armonizate la nivel european, sau de regulile europene care permit obţinerea unei despăgubiri financiare în caz de întârzieri sau anulări de zboruri.

LOCURILE DE MUNCĂ
Dacă partizanii Brexit au făcut din conservarea locurilor de muncă pentru britanici unui dintre vârfurile de lance ale campaniei, este probabil că ieşirea Marii Britanii din UE să fie însoţită de o delocalizare a numeroase posturi, în special în cadrul marilor bănci.

Jamie Dimon, PDG al JPMorgan, avertiza la începutul lui iunie că banca americană, care are peste 16.000 de angajaţi în Marea Britanie, ar putea desfiinţa între 1.000 şi 4.000 de posturi. Morgan Stanley ia în calcul transferarea a 1.000 de persoane dintre cele 6.000 angajate în Regat spre UE în timp ce Goldman Sachs vorbeşte despre transferarea a cel puţin 1.600 de posturi.
Pentru expatriaţii din Europa
Brexitul se anunţă o bătaie şi mai mare de cap pentru cei 1,3 milioane de expaţi care trăiesc în alte ţări europene, în special în Spania (319.000), Irlanda (249.000), Franţa (171.000) sau Germania (100.000).

PENSIILE Aceştia s-ar putea trezi cu o reducere puternică a veniturilor din pensii, din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce le-ar putea compromite în special investiţiile imobiliare în ţările de adopţie.

"Eu îmi iau pensia în lire din Marea Britanie şi voi asista neputincios la reducerea veniturilor mele", spune Brian Hinchcliffe, un profesor pensionar, expatriat în Perigord. "Şi va trebui să mă întreb: ce sacrific? Vacanţele? Maşină? Casă şi mă întorc?"

ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE O altă problema e legată de asigurările medicale ale expatilor englezi. În Franţa, aceştia beneficiază de sistemul medical naţional dar plătit de asigurările britanice, în virtutea unui acord bilateral. În acelaşi registru, ar putea fi solicitat un permis de muncă pentru angajaţii britanici care trăiesc în UE.

EUROCRAŢII Destinul profesional al miilor de funcţionari britanici care lucrează pentru instituţiile europene pare mai nesigur că niciodată. Unii dintre ei au început deja să se intereseze de o a două naţionalitate, în special belgiană.
Spre noi graniţe?
GEOGRAFIA Coinsecinta mai neaşteptată, ieşirea din UE ar putea face problematice relaţiile Marii Britanii cu unii dintre vecinii săi. Spania ar putea fi tentată spre exemplu să închidă graniţa cu Gibraltar, o stanca de 6 km pătraţi lângă Andaluzia unde trăiesc 33.000 de britanici.

În nordul Europei, Brexitul ar putea crea o graniţa între Irlanda de Nord şi Irlanda, încetinind astfel circulaţia a mii de persoane, în fiecare zi. 

hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *