Opinii și Editoriale

AIE si opozitia responsabila a comunistilor

Dupa decizia de marti a Curtii Constitutionale, Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE) a mai obtinut o bila alba; castigul ei la Curte i-a adus un considerabil plus de credibilitate morala, profesionala si politica. Daca astazi s-ar face un sondaj de opinie, s-ar dovedi ca AIE vine la guvernare pe un val de popularitate crescanda si este foarte important ca liderii Aliantei sa valorifice corect si plenar aceasta popularitate.

Ca orice noua guvernare, si guvernarea AIE este pandita de pericole – pericole noi si vechi, traditionale si netraditionale. Pericolele vechi, traditionale, cunoscute de toata lumea vin din interiorul Aliantei si tin de ameteala de pe urma succeselor, ispita de a baga mana pana la cot in butoiul cu miere s.a.m.d. Personal, am toata increderea ca viitoarea guvernare va rezista acestor ispite. Cand spun aceasta ma bazez si pe faptul ca o guvernare de coalitie are avantajul controlului reciproc intre liderii principalelor institutii supreme ale statului, care apartin diferitor partide.

Celelalte pericole vin din exteriorul Aliantei. Sursa acestora e PCRM, care a promis ca se va plasa intr-o opozitie responsabila. Desi comunistii nu au explicat notiunea de opozitie rezonabila, actiunile lor din ultima luna, precum si comportamentul presei controlate de ei, ne conving ca in viziunea comunistilor o opozitie responsabila insemna o opozitie iresponsabila, agresiva, fara principii morale si reguli de joc.

Comunistii vor ataca Alianta de pe mai multe flancuri. Iata doar trei din ele.

1. Crearea conflictelor in interiorul Aliantei, in scopul dezagregarii ei. Intru realizarea acestui scop, se vor folosi cele mai diverse metode: santaj, coruptie, stimularea ambitiilor liderilor, actiuni de dezinformare si intoxicare s.a.

2. Specularea greselilor comise de Alianta. Comunistii, cunoscand foarte bine secretele guvernarii, vor pescui fara dificultate greselile cele cu voie si cele fara de voie ale Aliantei.

3. Agitarea problemei relatiilor cu Romania si specularea ei demagogica impotriva Aliantei.
Desi Alianta nu a intrat inca propriu-zis la guvernare, opozitia comunista ataca deja din plin si cu multa inspiratie bolsevica de pe toate aceste trei flancuri, in deosebi de pe cel de al treilea. Sa dam doar un singur exemplu.

Intr-un anume context, proaspatul presedinte al parlamentului (ales de AIE), Ghimpu, a declarat, pentru postul de radio rusesc „Echo Moskvi”, ca, „desi este unionist, in calitate de presedinte al Partidului Liberal nu intentioneaza sa promoveze politica de unificare a R. Moldova cu Romania”. Declaratia a provocat un adevarat tsunami mediatic, comunistii folosind-o cu nedisimulata placere pentru a lovi in Alianta. Cu toate ca declaratia loveste, inainte de toate, in Ghimpu insusi, punandu-l intr-o pozitie vulnerabila in fata electoratului PL, electorat prin excelenta unionist, care de aceea l-a si votat – ca sa „promoveze politica de unificare a R. Moldova cu Romania”, opozitia rezonabila comunista, ajutata de tunurile propagandei rusesti, si cea rusa „n-au observat” acest amanunt si acuza in continuare Alianta de „unionism” si de „promovare a unirii Moldovei cu Romania”.

Este doar o prima mostra de opozitie responsabila a comunistilor. Alianta trebuie sa fie atenta si la acest gen de „amanunte”; e o constatare, nu un sfat. Stiu ca sfaturile nu prea plac nimanui.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *