Timpul.md

Actualitate 10 Octombrie 2019 | 14:06

Мajoritatea peștelui congelat din R. Moldova este infestat cu paraziți

Șaptezeci și trei de loturi de pește congelat din cele 124 aduse în R. Moldova în perioada 20 august - 4 octombrie curent erau infestate cu paraziți, dar rezultatele de laborator au fost măsluite și peștele a ajuns în piețele din R. Moldova, în instituțiile de învățământ, în spitale sau penitenciare. Declarația aparține Premierului Maia Sandu.

Informația a fost prezentată astăzi de premierul Maia Sandu, care a făcut referire la rezultatele unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului, în comun cu Poliția.

Neconformitățile au fost depistate în cadrul investigațiilor efectuate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, dar instituția nu a informat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pentru ca aceasta să ia măsuri, inclusiv prin nimicirea peștelui congelat cu paraziți.Mai mult, Centrul a eliberat agenților economici certificatele necesare, care le ofereau acestora dreptul de a comercializa peștele periculos pe teritoriul R. Moldova.

Premierul Maia Sandu a dispus ANSA să pornească o anchetă de serviciu și să suspende din funcție conducerea Centrului Republican de Diagnostică Veterinară.

Totodată, Sandu a cerut Ministerului Educației, celui al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și Ministerului Justiției să verifice minuțios loturile de pește achiziționate în ultima perioadă de instituțiile din subordine, iar inspectorilor ANSA să identifice prin piețe sau instituțiile publice loturile de pește de import pentru a preveni consumul acestora.

Maia Sandu a mai cerut lista companiilor implicate în această schemă, pentru a fi incluse în lista neagră și a primi interdicție de a mai participa vreodată la achiziții publice.

În cazul peștelui cu paraziți a fost pornit un dosar penal.

„Aștept ca Procuratura, CNA, judecătorii care vor gestiona acest caz să apere interesul cetățenilor, sănătatea copiilor acestei republici și să aplice pedepse cu toată severitatea. Până justiția își face treaba, rog cetățenii să fie atenți când fac achiziții de pește”, a încheiat Maia Sandu.

https://www.ziarulnational.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus