Timpul.md

Politică 12 Noiembrie 2015 | 08:31

Șalaru despre pericolele pentru R. Moldova: Dorința Rusiei de a-și reconstrui imperiul pierdut, corupția din politică și economia la pământ

Republica Moldova trebuie să adere la NATO, iar noi trebuie să înţeleagem că statutul de neutralitate a Moldovei este o piatră de moară legată de picioarele noastre.

Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la emisiunea "Moldova în direct", difuzată la postul public de televiziune. El a mai spus că Republica Moldova se află în pericol și este pe cale de a dispărea. Asta deoarece situația politică din țară a fost destabilizată, finanțarea externă - stopată, iar pe teritoriul Transnistriei continuă să se afle ilegal armată rusă.

Oficialul a declarat că decizia finală de aderare la Blocul Nord-Atlantic trebuie să fie luată de clasa politică de la Chişinău.

„Ministrul Apărării nu poate duce Moldova în NATO. Este o decizie pe care trebuie s-o ia clasa politică, pentru că trebuie modificată Constituţia", a explicat el.

Potrivit lui Şalaru, dacă Rusia şi-ar retrage armata de pe teritoriul Moldovei şi nu ar reprezenta un pericol pentru Moldova, atunci ţara noastră nici nu ar trebuie să adere la NATO.

„Moldova are două opţiuni: umbrela NATO, care ne garantează securitatea şi bunăstarea şi, respectiv, situaţia din Ucraina. O eventuală aderare a ţării noastre la blocul militar nu este un eveniment care se va întâmpla mâine sau într-un an, doi sau trei ani. Acum doi ani, în Ucraina doar 30 la sută din populaţie vroia aderarea la NATO, astăzi minim 70 la sută este pro NATO, din cauză că viaţa i-a făcut să-şi schimbe părerea", a motivat ministrul în exerciţiu.

Referindu-se la siuaţia internă din ţară, Anatol Şalaru a făcut declaraţii îngrijorătoare:

"Noi trebuie să consolidăm țara, fiindcă suntem în pragul dispariției statului Republica Moldova, trebuie să luptăm împotriva corupției, să reformăm clasa politică. Statul este în pericol astăzi, a fost destabilizată situația politică, nu există guvern, este stopată finanțarea externă. Avem armată de ocupație pe teritoriul Moldovei - 2200 de militari ruși în Transnistria, o armată ilegală a Transnistriei, ministerul lor de Interne care are un batalion cu destinație specială cu 800 de militari, avem depozite cu armament în Transnistria, suntem legați de mâini și picioare din cauza statutului de neutralitate", a declarat Șalaru.

De asemenea, acesta a precizat că țara noastră este amenințată de două pericole: factorul extern - dorința Rusiei de a-și reconstrui imperiul pe care l-a pierdut, de a domina zona; factorul intern - corupția clasei politice și situația precară din economie.

În septembrie curent, ministrul Apărării a fost audiat la Procuratura Generală. Ulterior, el a declarat că a fost chemat să dea explicații în scris cu privire la declarațiile sale politice de aderare la NATO. Audierile au avut loc în baza unei plângeri semnate de fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Valeriu Ostalep, care declara că ministrul și-a depășit atribuțiile de serviciu.

Amintim că ieri Ministerul Apărării a purtat discuții cu grupul de experți NATO care vizitează în aceste zile Republica Moldova. Acestea s-au axat pe consiliere și asistență în vederea consolidării capacităților de apărare a Republicii Moldova. Vizita experților are loc în momentul în care țara noastră se confruntă cu o profundă criză politică, ce continuă după alegerile din noiembrie 2014.

sursa. deschide.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus