Timpul.md

Actualitate 11 Decembrie 2015 | 16:03

Șalaru la întâlnirea cu noul ataşat militar rus în R. Moldova: Rusia să îşi retragă trupele din Transnistria

R. Moldova cere Rusiei să respecte statutul de neutralitate al republicii şi a făcut din nou apel la Federaţia Rusă să îşi retragă trupele de pe teritoriul republicii nerecunoscute Transnistria, a declarat ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, la întâlnirea cu noul ataşat militar rus în Republica Moldova, colonelul Igor Dobnii, scrie „Interfax-Ucraina”.

„Având în vedere situaţia tensionată din regiune, Rusia trebuie să respecte statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pentru a promova stabilizarea situaţiei şi pentru a rezolva conflictul transnistrean pe cale paşnică, politică,” a spus Șalaru.

De asemenea, Rusia trebuie să-şi retragă trupele din Transnistria şi pentru că ele se află acolo ilegal, „ceea ce duce la încălcarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

„Suntem gata să cooperăm şi să stabilim relaţii cu Federaţia Rusă, dar este important că această cooperare să se dezvolte bazându-se pe respect reciproc, respect pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială”, a subliniat Șalaru.

La rândul sau, noul ataşat militar al Rusiei a spus că „relaţiile dintre Rusia şi Moldova trebuie să se bazeze pe parteneriat productiv bazat pe corectitudine şi respect reciproc”.

Salaru a refuzat orice contact cu ataşatul anterior al Rusiei, Victor Telesev, după ce acesta a luat parte la paradă organizată la Tiraspol în cinstea aniversării a 25 de ani de existenţa a „republicii transnistrene”.

În octombrie, Telesev a fost rechemat în Rusia, după cinci ani de mandat.

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus